Indexfonde – Sådan finder du indeksfonde i 2024

Der er flere og flere investorer der ønsker at få investerede sine penge, men hvordan kommer man i gang, hvis man ikke ønsker en høj risiko ved at investere i enkle aktier? I banken vil du ofte blive anbefalet deres investeringsforeninger, men her er der som regel en del gebyrer som spiser meget af dit afkast.

Hvis du vælger at investere i en indeksfond i stedet, så undgår du en masse gebyrer, og derudover så kan du også sprede din formue langt mere end med de almindelige investeringsforeninger, hvilket betyder at du uden at røre en finger kan lade dine investeringer vokse løbende uden at bekymre dig om gebyr og kurtage.

Generelt er en indeksfond oplagt til rigtigt mange investorer, da du kan få et godt afkast uden at du skal røre en finger og selv verdens mest succesfulde investor Waren Buffett anbefaler enhver der gerne vil investere deres penge, at investere i en indeksfond.

Nu vil vi kigge på hvordan du kan komme bedst muligt i gang med at investere i indexfonde.

KØB INDEXFONDE HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

Top 4 bedste indexfonde i 2024

  • Vanguard S&P 500 ETF – Invester passivt i de 500 største virksomheder i USA med denne indexfond. Warren Buffet anbefaler denne.
  • iShares Core MSCI World ETF – Dette indeks er perfekt til dig der tror på at store virksomheder i en stor del af verden får en højere værdi i fremtiden, især til den langsigtede strategi.
  • iShares Core Dividend Growth ETF – Denne indexfond er sammensat af en masse amerikanske aktier, som historisk konstant har haft voksende udbytte.
  • First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (QCLN) – Denne indexfond har en bred portefølje af amerikanske børsnoterede virksomheder indenfor vedvarende energi. Vi har skrevet en hel artikel om at investere i virksomheder indenfor grøn energi her.
KØB INDEXFONDE HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

Guide til investering i indeksfonde

Med vores guide her, vil vi vise dig hvordan du køber dine indeksfonde. Vores guide har vi bygget op med 4 trin, hvor du nemt kan lære at købe dine indeksfonde igennem en aktie app.

Der er mange der ønsker at investere i en helt passiv indeksfond, da de har lave omkostninger, så du får selv lov til at beholde hele afkastet og i mange tilfælde så er afkastet det samme som det gennemsnitlige aktiemarkedsafkast, så derfor beholder du blot af dit afkast selv.

Når du investere i indeksfonde, så er det utrolig nemt, da det fungerer præcist som hvis du investerer i aktier. Så enhver kan komme i gang med at investere i indeksfonde.

1. Vælg en handelsplatform til indeksfonde

Så snart du skal finde en handelsplatform til at købe dine indeksfonde, så er der en række faktorer som du skal være opmærksom på. Det kan være ting brugervenlighed, de årlige udgifter og udvalget af indeksfonde.

Vi fortrækker en brugervenlig platform som er billige at investere i indeksfonde igennem, og her fortrækker vi eToro som har 0% i kurtage eller gebyr. På den måde kan du beholde hele dit afkast selv i stedet for at betale det i årlige omkostninger og kan hurtigere forøge din formue over tid.

Se vores top 3 handelsplatforme nedenfor.

  • saxo toplist stb 1
    Vurdering
    Unikke fordele
    • Vælg imellem 20.000+ Aktier, Kryptovalutaer, Indeks, Valuta og Råvarer
    • Platform optimeret til aktive investorer
    • Professionelle analyseværktøjer
    Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
    7/10
    Besøg SaxoTraderGo Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.

2. Opret en handelskonto

indtast informatiner

Så snart du klikker dig ind på eToro’s forside, så skal du bare klikke på ”Opret konto”.

Så snart du har indtastet dine informationer, så lander du på din handelskonto. Nu kan du kan indsætte dine penge og derved købe indeksfonde.

Det tager kun meget få minutter og så er din handelskonto klar til at købe din første indeksfond uden at betale hverken kurtage eller gebyr.

3. Indsæt penge på handelskontoen

Så snart du kommer ind på din konto, skal du overføre penge med kreditkort, PayPal eller bankoverførsel. Du kan starte fra kun 50$. (cirka 300 kr.)

Du skal blot klikke i bunden af venstre hjørne på ”Indbetal Penge”.

Du er hermed klar til at overføre penge til din handelskonto.

Så snart du har overført penge til din handelskonto, kan du købe dine indeksfonde

indsæt penge

4. Sådan investere du i indeksfonde

Du kan nu købe indeksfonde. Du kan selv vælge nogle af de indeksfonde du vil søge efter, eller bruge nogle af de forslag vi kommer med her i artiklen.

Jeg har her valgt Vanguard S&P 500 ETF, som i adskille år har oplevet en stor vækst.

Du skal først søge efter ”Vanguard S&P 500 ETF”

vanguard S&P 500 ETF

Derefter skal du blot klikke på ”Handl” for at investere i ” Vanguard S&P 500 ETF”

vanguard S&P 500 ETF

Du bliver nu vist ind på den overstående købsside, hvor du kan investere i indeksfonden Vanguard S&P 500 ETF. Du bestemmer helt selv om du ønsker at købe et bestemt antal, eller vælger at købe for et bestemt beløb.

Så snart du har valgt hvor meget du vil investere for, så skal du blot klikke på ”Indbetal nu” hvis du endnu ikke har overført penge til din handelskonto, eller på ”Indstil ordre” hvis du allerede har overført pengene til din handelskonto.

Hvad er indeksfond?

En indeksfond er en slags investeringsforening, hvor der er investeret bredt i forskellige aktier så de kan matche et bestemt indeks. Man betegner ofte en indeksfond som en investering med mindre risiko, grundet man får spredt sine investeringer væsentligt mere end man selv kan gøre ved at investere i aktier.

Warren Buffet anbefaler alle at investere i indeksfonde, i stedet for at udvælge aktier, da du får mulighed for at sprede dine penge på flere hundrede virksomheders aktier, selv med en meget lille investering. På den måde kan man helt passivt forøge sin formue uden selv at sætte sig grundigt ind i hver enkel aktie, da man kun skal sætte sig ind i den valgte indeksfond.

En af de helt store årsager til at indeksfonde er attraktive for en ny investor, er at deres årlige udgifter (ÅOP) oftest er meget lavere end ved f.eks. en investeringsforening som man ofte får anbefalet i banken. Her vil din bankrådgiver ofte anbefale en af bankens investeringsforeninger, men det er ofte nogle højere udgifter disse foreninger har, og årsagen til at banken anbefaler dem er ofte at de får provision for at henvise til disse foreninger.

En investeringsfond giver historisk set et gennemsnitligt afkast af det aktiemarked som indeksfonden har investeret i. Så hvis du vælger at investere i det danske OMXC25, så vil dit afkast være gennemsnittet af de 25 største danske aktier på det danske aktiemarkedet.

Fordele ved en indeksfond

  • Lavere risiko
  • Gennemsnitligt afkast
  • Invester bredt, selv med en lille investering
  • Passiv investering
  • Lave årlige omkostninger = Mere af dit afkast til dig selv

Ulemper ved en indeksfond

  • Ikke mulighed for selv at udvælge enkle aktier
  • Afkastet forventes ikke at blive højere end gennemsnittet.

Sådan finder du en indeksfond

For at finde den helt rigtige indeksfond, så skal du kigge efter forskellige ting, for at finde den der matcher dine ønsker. Vi har her nogle forslag til hvad du kan kigge efter for at finde den rette indeksfond.

  • Find forskellige interessante indeksfonde
  • Hvad investerer indeksfonden i?
  • Hvilke omkostninger (ÅOP) har indeksfonden?
  • Er den ene indeksfond nok eller skal du have flere for at investere bredt nok i forhold til din strategi?
  • Har indeksfonden historisk ramt det gennemsnitlige afkast i forhold til andre indeksfonde?

Sådan kommer du i gang med at investere i indeksfonde

Hvis du vil i gang med at investere i indeksfonde, så er det ganske nemt at komme i gang. Vi anbefaler eToro, hvor du kan købe ETF’er og indeksfonde uden at betale gebyrer eller kurtage. Derudover så har de også et stort udvalg af forskellige indeksfonde, og her kan du også finde alle de indeksfonde som vi har på listen længere nede.

En af de største og mest populære ETF’er, er VanGuard S&P 500, som følger de 500 største virksomheder i USA.

Så snart du har fundet den indeksfond som du ønsker at investere i, så skal du blot følge vores trin for trin guide længere oppe, for at investere i indeksfonden.

Nu vil vi vise dig en liste med indeksfonde, så du kan undersøge om det er nogle af dem du potentielt ønsker at investere i fremover.

Du kan også overveje om en aktiesparekonto kunne være interessant for dig.

Liste med indeksfonde

Der findes en masse indeksfonde derude, og nedenfor har vi lavet en liste med nogle interessante og mulige indeksfonde, som du kan undersøge nærmere. Vi har valgt at udvælge nogle af de største af slagsen, og så kan du vurdere om de er interessante for dig.

Du kan også se vores liste med aktieanbefalinger.

Vanguard S&P 500 ETF

Vanguard S&P 500 ETF

De fleste kender til S&P 500 index. Dette indeks er uden tvivl et af de mest populære indekser. Det er dette indeks som Warren Buffet anbefaler alle at investere i. Indekset følger de 500 største virksomheder i USA, hvilket historisk set har vist sig at være en utrolig god investering. Dette indeks bliver anbefalet af mange investorer, inklusiv mig selv.

Årlige omkostninger (ÅOP): 0.3%

KØB VANGUARD S&P 500 HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

iShares Core MSCI World ETF

iShares Core MSCI World ETF

Dette indeks er et godt indeks til dig der ønsker at sprede dine investeringer globalt. iShares Core MSCI World ETF er en indeksfond, som investere i 23 forskellige udviklede lande, og investerer primært for en langsigtede vækst. Denne indeksfond er til dig der tror på at fremtiden bliver positiv i verdens store virksomheder.

Årlige omkostninger (ÅOP): 0.2%

KØB ISHARES CORE MSCI WORLD HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

iShares Core Dividend Growth ETF

 iShares Core Dividend Growth ETF

iShares Core Dividend Growth ETF er en utroligt spændende indeksfond, som giver en billig indeksfond, hvor du primært bliver eksponeret imod amerikanske aktier, som fokusere på udbytteaktier. Her bliver alt udbytte geninvesteret, for at forøge formuen og derved afkastet, hvor de igennem de seneste 5 år har haft et årligt afkast på 15.40% med den laveste ÅOP af alle indeksfonde på listen.

Årlige omkostninger (ÅOP): 0.08%

KØB ISHARES CORE DIVIDEND GROWTH HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

SKAT og indeksfonde

Der findes to forskellige måder at blive beskattet, alt efter om du investere i en ETF eller en investeringsforening. Derfor beskriver vi begge måder, så du nemt og enkelt kan få et overblik.

Lagerbeskatning:

Investere du i en ETF, så vil du blive lagerbeskattet. Dette betyder ganske enkelt blot at du efter året er gået skal betale SKAT af dit afkast, også selvom du ikke har solgt din ETF. Så hvis du har købt en ETF for f.eks. 500 kr. og den efter 1 år er steget til 600 kr. så bliver du beskattet af 100 kr. og denne gevinst bliver betragtet som kapitalindkomst.
Hvis dine investeringer falder, så vil du få fradrag for pengene du taber.

Aktieindkomst beskatning:

Hvis indeksfonden indeholder mere end 50% aktier, så vil du blive beskattet efter almindelig aktieindkomst, hvor du med de første 55.300 kr. bliver beskattet med 27% og alt derefter bliver det 42%.

Hos eToro kan du hente den årlige skatteopgørelse hos dem, så du selv kan indberette det årlige afkast.

Du kan med fordel også læse vores artikler om DAX index.

KØB INDEXFONDE HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en indexfond?

En indexfond er en portefølje af aktier, som matcher et markedsindeks. Som f.eks. S&P 500 som er de 500 største amerikanske virksomheder. En indexfond er passivt forvaltet og har derfor lave årlige omkostninger, hvilket giver et øget investeringsafkast.
Du kan se vores liste med indexfonde her

Hvordan fungerer indeksfonde og SKAT?

Det afhænger af om du investere i en indeksfond der har mere end 50% investeret i aktier. Så vil du blive beskattet som aktieindkomst efter realisationsprincippet. Dog bliver du ofte beskattet efter lagerbeskatning, som betyder at du årligt skal betale skat efter dit urealiserede afkast, som betyder at du skal betale SKAT uanset om du har solgt din indeksfond eller ej.

Hvorfor investere i en indeksfond?

For mange investorer, så er det nemt at komme i gang med at investere i en indeksfond, da du kan investere passivt i de forskellige indeksfonde, hvor du ikke skal bruge tid på at udvælge specifikke aktier, da du med en indeksfond får spredt dine investeringer utrolig bredt.
Derudover så forventer man som investor at få det gennemsnitlige afkast, blot med en lavere ÅOP hvilket betyder at man får flere penge ud af sit afkast, og kan derved forøge sin formue endnu mere over tid.

Aktie-aficionado og ejendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder af aktieskole.com og samtidig forfatter her på sitet. Mark har skrevet mere end 1000 artikler om investering og interesserer sig særligt for indeksinvestering, udbytteaktier og investeringsforeninger.

I sin egen portefølje opererer han med en mellem risikoprofil og investerer primært, når han er sikker på, at risikoen ikke overstiger afkastet. Mark begyndte sin investeringsrejse som 13-14-årig og har altså en ganske omfattende erfaring med emnet. Han har investeret i enkeltaktier, copytrading, en række investeringsforeninger og ejendomme.

Se alle artikler af Mark Thorsen