Investering i platin: Stor guide for 2024

Platiner en råvarer, som du har muligheden for at investere i gennem både aktier, ETF’er, råvarer certifikater eller som CFD. I dette indlæg vil jeg gennemgå de forskellige investeringsmuligheder, når det kommer til at kunne investere i platin.

Man vælger en af de ovenstående metoder til at investere i platin, fordi det ville være besværligt at anskaffe fysisk platin til at have det liggende derhjemme. Derfor er der skabt andre måde, hvorved du kan investere og spekulerer i markedsprisen på platin.

Denne artikel giver dig et overblik over mulighederne indenfor investering i platin.

INVESTER I PLATIN HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

Lynguide: Investering i platin

Trin 1. – Vælg handelsplatformen med lave gebyrer og god brugervenlighed. Vi anbefaler derfor eToro
Trin 2. – Opret din konto ved at skrive dine informationer
Trin 3. – Overfør penge til din konto. Gør det med enten kreditkort, Bankoverførsel eller Paypal. (Minimum 50 dollars)
Trin 4. – Søg nu efter de aktier i platin
du ønsker at investere i, i søgefeltet.
Trin 5. – Vælg det ønskede beløb og klik nu på ”Åbn Handel” – Nu har du investeret i platin.

INVESTER I PLATIN HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

Hvad er platin?

Det engelske ord for platin er platinum. Når du skal købe det igennem handelsplatforme, vil du ofte falde over ordet platinum, da det er hos udenlandske ETF’er og aktieselskaber, at du opkøber en andel i denne råvarer.

Hvis vi kigger på wikipedia, skriver de, at ordet platin kommer af det spanske ord for platina, som betyder ”lille sølv”. Platin er et ret sjældent grundstof og derfor er platinum typisk omkring 50 gange dyrere end guld. Det har både en række forskellige teknisk anvendelser, men de fleste kender det primært fra smykker, som det er yderst anvendeligt til.

Hvis du gerne vil vide mere omkring, hvad det kan bruges til, vil jeg anbefale dig, at du starter med at læse på wikipedia, det den giver en ret god forståelse for platin. For i dette indlæg vil vi fokusere på, hvordan du kan både købe og sælge platin, da du sjældent investerer direkte i platin men i stedet i f.eks. en ETF, som handler med det.

Hvorfor investerer man i platin?

investering i platin
Kursudviklingen for platin på én uge.

I sidste ende investerer investorer ofte i platin af samme grund, som når man investerer i andre råvarer. Fordi man via sin viden inden for feltet kan få et afkast på det.

Der er mange investorer, som bedre kan lide at investere i en råvare som platin, fordi du her kun skal spekulere i, om hele platin markedsprisen stiger eller falder. Hvis du har en grundlæggende viden om platin, er dette en kæmpe fordel.

Du kan muligvis se et mønster i, hvornår prisen enten stiger og falder. Det kan være, at det har en betydning, om det er f.eks. Valentines Day, da der i denne periode op til, sælges flere smykker. Uanset hvad din viden er bygget på, så kan du kigge mere på generelle markedstendenser for at få en ide om hvor markedet bevæger sig hen. Her kan det sammenlignes med, at du investerer i et markedsindeks fremfor kun en enkelt aktie. På den måde skal du udelukkende vide, om markedet vil klare sig bedre eller værre i fremtiden, i stedet for at analysere hvert enkelt virksomhed.

Mange er også blevet glade for råvarer som platin, guld og sølv, hvis de er frygter en markedskrise. Mange mener her, at markedet flytter sine penge over i råvarer som ædelmetaller, fordi de fortsat vil have en værdi uanset hvad. Dette skaber en naturlig øget efterspørgsel, men da udbuddet for disse ædelmetaller er det samme, så vil prisen stige. Investering i platinum kan også være en løsning, hvis du tror, at der kan være en krise på vej.

Du har sikkert dine helt egne årsager og begrundelser for, hvorfor du ønsker at investere i platinum. Så lad os kigge nærmere på, hvordan du kan komme i gang, for det er som sagt en smule uhensigtsmæssigt at købe platin og have det fysisk liggende derhjemme.

Køb platin – Sådan investerer du i platin online

Der findes forskellige muligheder, når vi snakker at investere i råvarer, og især investering i platin, men mange investorer fortrække at investere i platin igennem aktier.

Det er nemt at investere i platin, for så snart du har fundet den rette handelsplatform, så får du adgang til at købe aktier i platinindustrien, som er den mest brugte måde at investere i platin på.

Vi har her lavet en trin for trin guide, så du kan undgå at betale høje og uventede gebyrer, når du skal investere i platin.

Du kan også overveje at læse vores omkring investering for nybegyndere inden du læser denne artikel.

1. Vælg en handelsplatform

Når du skal aktier i platin, så skal du finde den bedste investeringsplatform for dig.

Vi fortrækker eToro, da deres udgifter er lave og det er en utrolig brugervenlig handelsplatform. Der er stor prisforskel på de forskellige handelsplatforme, så derfor er det naturligvis vigtigt at vælge en handelsplatform som har lave priser, samtidigt med at du nemt kan fortage din investering i platin.

 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Tilbyder mere end 70 valutakryds
  • Op til 30:1 gearing
  • Understøtter MetaTrader og cTrader
  Kurtage fra Fra 0,05% Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Besøg Pepperstone Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse financielle instrumenter og kommer med en høj risiko for tab grundet muligheden for gearing.
  75.9% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
  Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.
 • saxo toplist stb 1
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg imellem 20.000+ Aktier, Kryptovalutaer, Indeks, Valuta og Råvarer
  • Platform optimeret til aktive investorer
  • Professionelle analyseværktøjer
  Kurtage fra Fra 0,06% Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Besøg SaxoTraderGo Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.

2. Få en handelskonto

indtast informatiner

Så snart du lander på eToros forside, så skal du blot udfylde informationerne. Derefter får du adgang til platformen. Når du skal investere, skal du indsætte penge på din handelskonto.

indsæt penge

Så snart du har indsat penge på din handelskonto hos eToro, så er du klar til at investere i platin. Du bør overfører pengene som ”USD”, for at slippe for veksle gebyrer. Du kan vælge at overføre penge med kreditkort og Paypal, med minimum 50$ eller bankoverførsel hvor minimumoverførslen er 500$.

Nu kan investere i platin.

3. Sådan investerer du i platin

Så snart du har overført penge til din eToro konto, er du helt klar til at købe værdipapirer i platin.

investering i platin

For at finde aktier i virksomheder fra platin-industrien, så skal du søge efter dem i søgefeltet. Du kan fra søgefeltet handle eller klikke på eksempelvis ”Copper”, for at læse mere omkring en platin aktie og se kursudviklingen.

For at købe en platinaktie eller CFD som Copper så skal du blot klikke på ”Handl”.

4. Køb platin aktier

Så snart du har trykket på ”Handl” kan du vælge om du ønsker at investerer for et bestemt beløb eller købe et bestemt antal.

invester i platin

Uanset hvilken af mulighederne du vælger, så vil det betyde det samme i sidste ende, men nogle investorer fortrækker den ene i stedet for den anden. Så snart du har valgt det ønskede beløb eller det antal du vil købe af den råvarer du har valgt, så skal du klikke på ”Åben handel” som ses så længe markedet er åbent, mens der står ”Indstil ordre” hvis markedet er lukket.

På den måde kan du automatisk sælge dine aktier i platin eller hvilken som helst anden investering, så snart det rammer en bestemt kurs, eller mindske et potentielt tab.

Nu har du hermed købt platin-aktier.

Investeringsmuligheder i platin

Der findes en række investeringsmuligheder udover at have platin fysisk liggende derhjemme, som er den mest besværlige.

Derfor investerer man i platin på andre måder som f.eks. er:

 • Aktier i virksomheder indenfor platin-industrien
 • CFD-handel samt Certifikater
 • ETF’er

Disse 3 investeringsmuligheder i platin vil vi gennemgå nedenfor.

Platin CFD’er og certifikater

En anden mulighed, som er yderst anvendt, når kommer til at fortage investering i platinum, er at købe et råvarer-certifikat. Jeg kalder det her i artiklen både for certifikat og CFD-handel, fordi det fungerer på samme måde.

Forskellen på et såkaldt råvarer-certifikat og CFD-handel vil være, at en CFD-handel er, når du køber eller sælger platinum på en investeringsplatform, hvor du har mulighed for en CFD-handel. Det betyder, at du handler imod handelsplatformen, men både dig og handelsplatformen følger prisudviklingen på platinum.

Med et råvarer-certifkat vil det oftest ikke være selve investeringsplatformen, som sælger det til dig, men en ekstern virksomhed. Men begge dele følger prisen på platinum. Hos nogle platforme skal du godkendes for at købe dette certifikat, så i stedet vælger jeg her at fokusere på eToro og deres CFD-handel med platinum og hvordan du investerer i markedsprisen på platin.

Platin aktier

Der findes mange virksomheder som arbejder med platin og flere af dem har du muligheden for at investere i. Det er dit eget ansvar at undersøge, hvordan de arbejder med platin, for dem jeg kommer med her er blot nogle eksempler på virksomheder, som arbejder med platin. Der er altså ikke tale om en anbefaling. Vores formål er at vise dig, at du har flere forskellige muligheder, når det kommer til at investere i platin.

platin aktier
Eksempler på Aktier indenfor platin-industrien

På overstående screenshot kan du se eksempler på virksomheder som hedder noget med platin eller Platinum.

Du kan se hvilket land virksomheden befinder sig i, og her kan du lave din egen research, for at finde ud af hvad virksomheden præcist arbejder med, hvorefter du kan finde ud af om det er en investering i platin som du finder interessant.

Platin ETF’er

En anden mulighed er at købe en ETF, som fokuserer på investering inden for platin. Det er ikke en ligeså kendt en metode, som at investere i et råvarer-certifikat eller investere i markedsprisen på platin gennem CFD-handel, hvor du investerer mod handelsplatformen.

På eToro kan du finde ”Abrdn Platinum ETF Trust (PPLT)” som fokuserer på formuepleje ved at de investerer i platin. Firmaet blev grundlagt i 2010, hvor de startede i USA. Hvis du søger et alternativ til guld, så er platin en oplagt vej at kigge i.

Hvilken investeringsmulighed er bedst for dig?

Det kommer fuldstændig an på hvilken investeringsstrategi du har. Hvis du handler med platin og har en langsigtede investeringsstrategi, så er det formenligt aktier i platin der er mest aktuelt for dig, mens den mere kortsigtede daytrader potentielt vil kigge mere i retning af CFD’er.

Hvis du er en daytrader, er det helt klart lettest at anvende CFD’er, fordi det er for risikabelt at købe og sælge aktier med fokus på platin, da disse virksomheder ofte har gang i nogle projekter, som først giver succes over en længere periode.

Den mere direkte investering i platin vil helt klart ske gennem nogle CFD’er eller råvarer-certifkater, fordi her fokuserer du kun på prisudviklingen på platin. Ofte vil priserne ikke svinge meget, men de små ændringer gør en kæmpe forskel, fordi du ofte investere store beløb og du har mulighed for at geare dine handler med op til 10.

Du kan også investere i andre råvarer og læse vores artikler om:

INVESTER I PLATIN HER 76% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor kan jeg investere i platin?

Du kan investere i platin på flere online handelsplatforme, som eks. eToro
(Læs hvordan du kan investere i platin her)

Hvorfor investere i platin?

Mange investere i platin for at sprede deres investeringer så meget som muligt, mens andre blot ønsker at investere i platin, fordi de mener at det er en mere sikker investering. Uanset hvad årsagen er, så skal du altid huske at investering i platinogså har en risiko, så du bør sætte dig grundigt ind i køb af platinaktier inden du fortager investering i platin.

Skal jeg købe platinaktier?

Du kan med fordel investere i platin, hvis du mener at det passer ind i din investeringsstrategi, eller fordi du ønsker at sprede dine investeringer.

Er platin en god investering?

platin kan godt være en god investering, men ligesom med alle andre typer investering, så er der en risiko. Prisen på platin stiger og falder ofte, hvilket gør det til en relativt volatil investering, og derfor også mere henvendt til en aktiv investor frem for en langsigtede investor.

Aktie-aficionado og ejendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder af aktieskole.com og samtidig forfatter her på sitet. Mark har skrevet mere end 1000 artikler om investering og interesserer sig særligt for indeksinvestering, udbytteaktier og investeringsforeninger.

I sin egen portefølje opererer han med en mellem risikoprofil og investerer primært, når han er sikker på, at risikoen ikke overstiger afkastet. Mark begyndte sin investeringsrejse som 13-14-årig og har altså en ganske omfattende erfaring med emnet. Han har investeret i enkeltaktier, copytrading, en række investeringsforeninger og ejendomme.

Se alle artikler af Mark Thorsen