ETF’er

I Danmark er de passive investeringsinvesteringsfonde først ved at slå igennem nu, og det begrænser udvalget af investeringsinvesteringsfonde. Sådan er det ikke i udlandet. Her er de såkaldte ETF’er kendt som en billig og populær investeringsmodel for mange private investorer. ETF står for ”Exchange traded fund”, på dansk børshandlet investeringsfond, og har eksisteret siden 1976. ETF’er er dog først for nyligt begyndt at få opmærksomhed fra danske investorer, i takt med at passive investeringsinvesteringsfonde generelt er blevet mere efterspurgte.

Det billige alternativ til indeksinvesteringsinvesteringsfonde

ETF’er handles som aktier på udenlandske børser, og i lighed med indeksinvesteringsinvesteringsfonde følger de et indeks for en bestemt kategori af aktiver, der kan handles på børsen. Porteføljen i en ETF udvælges og administreres af en computer, og det er med til at holde omkostningerne så langt nede, at ETF’er er et særdeles billigt alternativ til investeringsforeninger. De årlige administrationsomkostninger for en ETF ligger typisk mellem 0,05-0,5%, så de er endda billigere end de danske indeksinvesteringsinvesteringsfonde.

ETF’er skiller sig dog ud fra danske investeringsinvesteringsinvesteringsfonde ved at dække mange forskellige investeringskategorier. Ud over aktier og obligationer kan du også investere i råvarer, ejendomme og kapitalinvesteringsinvesteringsfonde gennem en ETF.

Der findes tusindvis af ETF’er, og det kan derfor være en jungle at finde rundt i. Fordelen ved ETF’er er dog – ud over de utroligt lave omkostninger – netop diversiteten. Du kan investere i næsten alt, fra de helt smalle markeder til de brede indekser. Lige fra AI teknologi og cannabis til biotek, forbrugsvarer eller sundhedspleje. Du kan også finde ETF’er, der følger indekser for bestemte geografiske egne som lande i Sydamerika eller Asien, der er underrepræsenteret i de bredere indekser.

Hvis du gerne vil i gang med ETF’er, men er overvældet af de mange muligheder, kan en ETF, der følger MSCI verdensindekset, være en god start. Her følger du blot det generelle marked og behøver ikke bekymre dig så meget om risiko.

Før du vælger ETF’er, bør du gøre lidt forarbejde. Det kan kræve lidt mere research at udvælge en ETF end en dansk investeringsinvesteringsfond, men du kan finde mange informationer om afkast, omkostninger og indhold ved at søge på internettet. Research er vigtigt, da det ikke er alle ETF, der følger deres indeks lige tæt. På nuværende tidspunkt er det kun iShares MSCI World ETF, der direkte følger MSCI World Index, men både iShares, Vanguard, SPRD og en række andre investeringsselskaber har ETF’er, der følger verdensindekset.

For at finde ETF’er inden for et bestemt område kan du bruge det online søgeværktøj etfdb.com. Når du så har fundet et par ETF’er, der følger det indeks, geografiske område eller sektor, du gerne vil investere i, er det tid til at vurdere dem nærmere. Her vil jeg anbefale, at du benytter analysebureauet Morningstar til at slå de forskellige ETF’er op.

For at afgøre, om du skal investere i en ETF, så spørg dig selv om følgende:

Har denne ETF og underliggende indeks historisk set givet et godt afkast? Hvordan ser mulighederne ud for fortsat værdistigning?

Hvor tæt følger investeringsinvesteringsfonden det udvalgte indeks? Hvad er kriterierne for at udvælge de aktiver, der er med i investeringsinvesteringsfonden?

Hvad koster den, og er prisen konkurrencedygtig i forhold til lignende investeringsinvesteringsfonde?

Disse spørgsmål kan du med fordel også stille i forhold til en dansk indeksinvesteringsfond.