En ETF er et ret ukendt begreb for mange danskere – men det er en oplagt mulighed for dig, der ønsker at investere i aktier og værdipapirer. Især hvis du er på jagt efter at spare penge, men øge dit årlige afkast.
En ETF investering kan være både i en aktiv eller passiv børsnoteret fond. I denne artikel gennemgår jeg begge dele, og hvis du søger efter at investere i en indeksfond, så er ETF’er oftest det rigtige valg for dig.
Læs videre og se vores komplette guide til hvordan du kan komme i gang med at investere i ETF’er.
Gå direkte til afsnittet:
5 ETF’ere du bør kende i september 2023
- iShares Core MSCI World ETF – En god ETF hvis du ønsker at investere i at økonomien i verden bliver bedre i fremtiden
- Vanguard S&P 500 ETF – Dette Indeks siger Warren Buffett, du bør investere i.
- iShares FTSE China 25 – Et indeks for dig der tror på at økonomien i Kina vil forsætte med at blive bedre.
- ARK Fintech Innovation – Dette indeks følger de nye spændende virksomheder inden for Fintech
- CIBR First Trust NASDAQ Cybersecurity – IT sikkerhed er noget, som uden tvivl kommer til at fylde mere nu i fremtiden.
Guide til ETF investering
Vi har her gjort det nemt for dig, ved at lave en guide, så du kan lære at komme i gang med at investere i ETF’er. Denne guide indeholder en trin for trin guide til at hjælpe dig med din første ETF investering.
Nedenfor gennemgår vi hvordan du kommer i gang med at finde en platform hvor du kan købe ETF’er.
1. Vælg en handelsplatform
Når du skal investere i ETF’er, så skal du have den rigtige handelsplatform. Her er en online handelsplatform stort set altid den billigste måde at investere i en ETF på, da det stort set ikke koster noget at investere i dem. Så derfor vil du over længere tid spare rigtigt mange penge, når du vælger en passiv ETF med lave administrationsomkostninger, særligt hvis du køber den på en handelsplatform med lave gebyrer.
Vi fortrækker eToro, da deres udgifter er lave og det er en utrolig brugervenlig handelsplatform, og du kan også se nogle af vores sammenlignings artikler såsom eToro vs Nordnet eller Nordnet vs Saxo Bank. Der er stor prisforskel på de forskellige handelsplatforme, så derfor er det naturligvis vigtigt at vælge en handelsplatform som har lave priser, samtidigt med at du nemt kan fortage din investering i platin.
-
Unikke fordele
- Vælg mellem 3000+ aktier.
- Ingen kurtage eller skjulte udgifter.
- Social Investing: Kopier let andre investorer.
Kurtage fra 0 % gebyr på aktiehandel Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp10/10KØB AKTIER Læs Anmeldelse Din kapital er udsat for risici.ANBEFALET
Andre gebyrer gælder.
For mere information besøg etoro.com/trading/fees. -
Unikke fordele
- Vælg imellem 20.000+ Aktier, Kryptovalutaer, Indeks, Valuta og Råvarer
- Find inspiration med investeringstemaer
- Invester med lav beskatning gennem aktiesparekonto
Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp7/10KØB AKTIER Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb. -
Unikke fordele
- Dansk Support
- Tilbyder Aktiesparekonto
- Tilbyder Ratepension, Livrente og Aldersopsparing
Kurtage fra Fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp6.5/10
2. Få en handelskonto
Så snart du lander på eToros forside, så skal du blot udfylde informationerne. Derefter får du adgang til platformen. Når du skal investere, skal du indsætte penge på din handelskonto.
Så snart du har indsat penge på din handelskonto hos eToro, så er du klar til at investere i en ETF. Du bør overfører pengene som ”USD”, for at slippe for veksle gebyrer. Du kan vælge at overføre penge med kreditkort og Paypal, med minimum 50$ eller bankoverførsel hvor minimumoverførslen er 500$.
Nu kan investere i ETF’er.
3. Sådan investerer du i ETF’er
Så snart du har overført penge til din eToro konto, er du helt klar til at købe ETF’er.
Hvis du allerede er klar over, hvilken ETF du gerne vil investere i, så kan du søge efter den i søgefeltet i toppen af siden. På screenshottet kan du se, at jeg har fundet en masse ETF’e og har valgt den fra Vanguard. Hvis du ønsker at at blive beskattet som kapitalindkomst, bør du vælge en Vanguard ETF. Jeg kan anbefale deres Vanguard S&P 500 ETF som er en af de mest populære.
Men du har selvfølgelig også muligheden for at finde andre ETF’er på eToro. Det er værd at bruge lidt tid på at finde en ETF, du godt kan lide og lave grundig research. For i fremtiden vil du stort set altid bare investere i den, og derfor er det værd at bruge noget tid på dette.
For at finde de forskellige ETF’er, så skal du klikke på ”Handelsmarkeder” i kontrolpanelet og derefter klikke på ”Handl”.
4. Køb ETF
Det er utroligt nemt at købe en ETF på eToro.
Så snart du har trykket på ”Handl” kan du vælge om du ønsker at investerer for et bestemt beløb eller købe et bestemt antal.
Uanset hvilken af mulighederne du vælger, så vil det betyde det samme i sidste ende, men nogle investorer fortrækker den ene i stedet for den anden. Så snart du har valgt det ønskede beløb eller det antal du vil købe af den råvarer du har valgt, så skal du klikke på ”Åben handel” som ses så længe markedet er åbent, mens der står ”Indstil ordre” hvis markedet er lukket.
På den måde kan du automatisk sælge din ETF eller hvilken som helst anden investering, så snart det rammer en bestemt kurs, eller mindske et potentielt tab.
Nu har du hermed købt en ETF.
Hvad er en ETF?
ETF står for ”exchange traded fund”, som betyder en børshandlet fond. En ETF er på utroligt mange måder det samme som en såkaldt aktiefond, på nær at andele i en ETF handles og sælges på børsen. Derfor køber du faktisk ETF aktier, når du vælger at investerer i en ETF. Der findes både passive og aktive ETF’er. Hvis en ETF udvider sin kapital, foregår det ved en aktieemission. Her udstedes der nye aktier (ofte til en enkelt stor investor), ligesom vi kender det fra de børsnoterede virksomheder. De børshandlede fonde er vokset markant i popularitet de seneste 30 år.
Warren Buffet skrev i 2016 til sine investorer i aktieselskabet BerkShire Hataway:
When trillions of dollars are managed by the Wall Streeters charging high fees, it will usually be the managers who reap outsized profits, not the clients. Both the large and small investors should stick with low-cost index funds.
Hvis man vil følge Warren Buffets råd, er ETF’er langt den letteste måde at investere bredt i de billigste indeksfonde. I dag findes der mange børshandlede fonde, som følger et bestemt markedsindeks og dette er ofte den letteste måde at investere i en indeksfond på.
Warren Buffett har i mange år været stor fortaler for, at du investerer i det amerikanske aktieindeks S&P 500. EU har ændret reglerne for ETF’er, så det er blevet sværere at investere i dem.
ETF’er er ofte passive fonde, der er følger et bestemt indeks for aktier eller obligationer, men der findes også nogle aktive ETF’er og også ETF’er, der investerer i andre ting som eksempelvis råvarer, ejendomme mm. Du kan investere i gearede ETF’er.
Det primære mål for en ETF er at ramme et gennemsnitligt indeks som f.eks. OMX C25 eller prisen på en bestemt type råvare.
Sådan kan du handle ETF’er
ETF’er handles på børserne i udlandet, og de handles præcist som hvis du handler aktier. De fungerer meget som de forskellige danske investeringsforeninger, hvor de kan handles igennem de online handelsplatforme.
Den store gevinst ved at handle med ETF’er, er at deres ÅOP ofte ligger under 1% og i de fleste tilfælde under 0,5%.
På de europæiske børser kan du finde mere end 500 forskellige ETF-fonde, og hvis du kigger på hele verden, så er der lige omkring 5000 ETF fonde, så der er nok at vælge imellem. Du kan også handle ETF’er igennem Nordnet månedsopsparing helt automatisk, hvor du også kan læse vores anmeldelse af Nordnet.
Bør du handle med ETF’er?
Skal jeg handle med ETF’er?
Det er meget forskelligt fra investor til investor, hvordan du vil investere dine penge og hvad dine forventninger til investering i ETF’er er.
Det er klart blevet mere attraktivt at investere i ETF’er igennem en platform som eToro, hvor du ikke betaler nogle dyre gebyrer, men i stedet har lave omkostninger i forbindelse med køb af en ETF.
ETF investering kan være spændende for dig der ønsker at investere passivt, og derfor ikke vil skulle holde dagligt øje med dine investeringer, men blot ønsker at have en diversificerede portefølje, hvor dine årlige omkostninger er lave.
Fordele og ulemper ved ETF investering
Investering i ETF’er er blevet mere attraktivt i de senere år, og det ser ud til at trenden forsætter. Mange danskere har fået øjnene op for de høje udgifter ved andre investeringsforeninger, og er derfor blevet interesserede i at få lave omkostninger, men er ikke helt bekendt med ulemperne ved ETF investering.
Der er naturligvis både fordele og ulemper når du investere i ETF’er fordi skattereglerne gør investeringen lidt mere komplicerede. Nedenfor kan du læse nogle af de fordele og ulemper jeg ser ved ETF investering.
Fordele
- Lave omkostninger: ETF’er har ofte en lav ÅOP på mellem 0,1-0,5%, hvor de danske investeringsforeninger ofte ligger med en ÅOP på 0,8-2%
- Øjebliklig spredning: Når du investere i en ETF, så får du øjeblikligt spredt dine investeringer på et helt indeks, hvilket nærmest ville være umuligt med individuelle aktier.
- Passiv investering: Du skal ikke løbende købe og sælge, som mange gør med aktier, og kræver derfor kun at du analysere hvilken ETF du vil investere i, og så er dit arbejde færdigt.
Ulemper
- Lagerbeskatning: Du bliver lagerbeskattet ved investering i ETF’er, hvilket betyder at du hvert år skal betale din skat med frie midler, også selvom du ikke har realiseret dit afkast, mens du får fradrag hvis de er faldet i værdi.
- Uoverskuelige regler eftersom ETF’er både kan blive beskattet som kapitalindkomst eller aktieindkomst.
ETF beskatning 2023
Ofte så har reglerne med ETF beskatning været så besværlige at mange investorer har holdt sig væk fra at investere i ETF’er. ETF skat bliver udregnet efter lagerbeskatning og altså ikke realisationsprincippet som man ellers kender fra aktie, hvilket har nogle ulemper.
Tilbage i 2019 så blev reglerne for beskatning af ETFer ændret, hvilket betød at de ETF’er der investere mest i aktier, vil kunne blive beskattet som aktieindkomst i stedet for kapitalindkomst. Dette er en frivillig ordning, som kræver at selskabet bag ETF’en indsender noget dokumentation på SKAT. Denne ny lovgivning betyder dog stadig at ETF’er er lagerbeskattet, og langt de fleste ETF’er er stadig beskattet som kapitalindkomst.
På SKATs hjemmeside her kan du hente et dokument, hvor du kan se oversigten over de ETF’er som er godkendt til at blive beskattet som aktieindkomst i 2023. Du skal blot klikke på “Liste over aktiebaserede investeringsselskaber.”
Lagerbeskatning betyder at du årligt skal betale skat af dit urealiserede afkast eller tab, uanset om du har solgt dine ETF’er eller ej. Du betaler SKAT på de ETF’er der er steget i værdi i løbet af året, mens du kan trække skat fra de ETF’er der er faldet i værdi.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en ETF?
En ETF er en børshandlet fond. ETF’er er ofte passive fonde, der er følger et bestemt indeks for enten aktier eller obligationer, men der findes også aktive ETF’er og ETF’er, der investerer i andre ting som eksempelvis råvarer, ejendomme mm. Du kan endda investere i gearede ETF’er. (Læs hvordan du kan investere i ETF her)
Hvilken ETF skal man købe?
Du er den eneste, der kan bestemme, hvad for en ETF du skal investere i. Hvis du vil følge Warren Buffetts råd, så skal du købe en ETF, som er baseret på S&P 500, da han siger, at denne ETF over tid, vil slå alle investorer.
Hvordan beskattes en ETF?
En ETF kan blive beskattet som både aktieindkomst eller kapitalindkomst. På SKAT’s hjemmeside kan du se hvilke ETF’er, som er godkendt til at blive beskattet som aktieindkomst. Alle andre ETF’er beskattes som kapitalindkomst. Der vil altid være tale om lagerbeskatning, så du betaler derfor skat af værdien på din ETF, uanset om du sælger den eller ej.
Hvorfor foretrækker Warren Buffett ETF’er?
Det er vigtigt at sige, at det ikke er alle ETF’er han fortrækker. Han er blot stor fortaler for indekset S&P 500, som indeholder de 500 største amerikanske virksomheder. Med dette index, har du muligheden for at investere i gennem en ETF. Denne ETF har den store fordel, at den fås til lave årlige omkostninger (ÅOP) og så forventer mange også, at den får et bedre afkast end mange investorers aktive investeringer på sigt.
Hvordan beskattes jeg af en amerikansk ETF?
Hvis du ejer en amerikansk ETF, så er det ikke nødvendigt, at du sælger den. Her beskattes du blot som kapitalindkomst efter lagerbeskatning.
Hvad er ETF aktier?
Du kan købe ETF aktier på samme måde som du køber almindelige aktier. Her køber du blot selskabet som står bag en fond (ETF). Nogle af disse fonde handler aktivt med aktier, mens andre fonde blot følger et bestemt aktieindeks.
ER ETF’er en god investering?
Det er umuligt at svare på, og afhænger fuldstændig af hvad dine forventninger til ETF’er er. Hvis du ønsker at investere i en passiv fond, og helst ikke vil skulle handle for ofte, men blot ønsker at følge et bestemt indeks, så er ETF måske en god investering for dig.