Aktiesparekonto

Den nuværende danske regering vil gerne gøre det mere attraktivt at investere i aktier. Derfor har regeringen i 2019 lanceret en ny ordning kaldet ’aktiesparekontoen’. Investerer du gennem denne konto, får du en lavere skatteprocent af dit afkast og udbytte ved aktiehandel.

En aktiesparekonto er en specifik konto du åbner hos din bank eller børsmægler, hvorefter du kan investere som normalt. Det er dog ikke alle, der tilbyder den på nuværende tidspunkt. Af de tre populære børsmæglere, jeg gennemgik tidligere i kapitlet, er det i skrivende stund kun Saxo Bank, der tilbyder aktiesparekontoen – Nordnet og DEGIRO er indtil videre ikke hoppet med på vognen.

I 2019 har ordningen et loft på indbetalinger på 50.000 kr. Planen er så, at dette loft gradvist skal hæves med 50.000 kr. om året, indtil det når 200.000 kr. i 2022. Køb aktier hvert år på aktiesparekontoen så snart loftet er blevet hævet, for at opnå mest mulig gavn af kontoen.

Ordningen beskattes efter lagerprincippet med en særlig skattesats på 17%, og den tæller ikke med i den normale aktieindkomst. Det giver dig således en langt lavere skattesats end de minimum 27%, du normalt skulle betale. Lagerbeskatningen kan være både en fordel og en ulempe, men fradraget ved kurstab er det samme som skatten ved gevinst, så du taber ikke penge på udsving i markedet. Tabet modregnes i senere gevinster på kontoen.

Midlerne på aktiesparekontoen er ikke bundet og kan derfor frit hæves igen. Hvis du når loftet på 50.000 kr., kan du dog ikke indsætte flere penge på kontoen, før beløbsgrænsen bliver sat op.

Du kan frit flytte aktier fra dit frie depot til en aktiesparekonto, men overførslen betragtes som et skattepligtigt salg.