I denne artikel foretager vi en anmeldelse af Coinbase; en amerikansk handelsplatform, der er specialiseret i kryptovaluta, men som også kan bruges af danskere. Vi ser blandt andet på Coinbases gebyrer, deres udvikling som et firma, Coinbase-aktier, hvad man kan købe på Coinbase, og hvordan denne platform tager sig ud, hvis man sammenligner med andre handelsplatforme, der er tilgængelige på det danske marked.
I sidste ende forsøger vi at forsyne dig med fakta, så du selv kan vurdere, om Coinbase dækker dine behov for investeringer i kryptovaluta. Her kigger vi på de største fordele og ulemper ved Coinbase.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.
Gå direkte til afsnittet:
Hvad er Coinbase?
Coinbase er en amerikansk handelsplatform, der udelukkende tilbyder handel med kryptovaluta. Det var en af de første kryptovaluta-handelsplatforme, der forsøgte at nå et bredt publikum, og firmaet har således medvirket til at udbrede kendskabet til kryptovaluta. Der er dog sket meget, siden Coinbase blev grundlagt i 2012.
Ny til kryptovaluta? Læs vores artikel Kryptovaluta for begyndere for at lære alt det grundlæggende.
Når et firma har en stor markedsandel på et nyt og voksende marked, hvilket Coinbase både havde og stadig har, så sker det nogle gange, at der kommer konkurrence til, der tvinger de gamle sværvægtere til at omstille sig. Når en branche vokser så meget, som kryptovaluta har vokset i de sidste par år, så vil der naturligt opstå større konkurrence. Dette betyder også, at der nu pludselig er et kapløb om at tilbyde brugerne de bedste betingelser, vilkår og services.
Spørgsmålet er med andre ord, om Coinbase har formået at følge med udviklingen, og om de kan konkurrere med konkurrenterne, når det gælder lave gebyrer, kundeservice, brugervenlighed, sikkerhed, udvalg og andre relevante parametre. Dette er i bund og grund de spørgsmål, som vi nu vil søge at besvare.
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.
Fordele ved Coinbase
For god ordens skyld vil vi starte med roserne. For selv om der er visse punkter, hvor Coinbase måske ikke helt lever op til de krav, som alle moderne kryptovaluta-investorer stiller, så er der en række områder, hvor de virkelig klarer sig flot.
Først og fremmest er der spørgsmålet om legitimitet og troværdighed. Her må vi ganske enkelt give Coinbase topkarakter. Der er i skrivende stund kun én børsnoteret handelsplatform for kryptovaluta, nemlig Coinbase. Desuden er firmaets CEO, Brian Armstrong, en offentlig person, der ofte er i mediernes søgelys. Der kan med andre ord ikke herske nogen tvivl om, at firmaet et helt legitimt.
Desuden har Coinbase også modtaget kapitalinvestering fra nogle af de allerstørste investeringsfonde i USA, så selv om mange af disse allerede har solgt store mængder af deres ejerandele, så vidner det trods alt om den seriøsitet, hvormed Coinbase bliver opfattet.
Også med henblik på brugervenlighed og design fortjener Coinbase positive bemærkninger. For platformen er vitterligt lækker at kigge på – og hvis man har blot et grundlæggende kendskab til kryptovaluta, så er den også relativt nem at bruge. Det er ligeledes også nemt at overføre penge til at fra platformen, selv om der er gebyrer forbundet med det (hvilket vi ser på senere).
Coinbase har angiveligt også høj sikkerhed, hvilket giver mening, da det ville være altødelæggende for et sådant firma med et tillidsbrud, der vitterligt ville underminere hele deres virksomhed.
Et par andre ting, der er værd at nævne, er, at Coinbase også har et stort arkiv af informations-artikler, hvor man kan lære lidt mere i dybden, om de forskellige kryptovalutaer, inden man køber dem.
Faktisk tilbyder Coinbase ligefrem deres brugere at tage en slags mini-kurser, hvor man efterfølgende bliver belønnet med et lille kvantum kryptovaluta; typisk i størrelsesordenen $5-10. Dette er måske ikke så interessant for folk i den vestlige verden, hvor et beløb i denne størrelse ikke gør den store forskel i privatøkonomien, men det er dog et plus, at man nemt og hurtigt kan lære nogle grundlæggende fakta om en kryptovaluta, inden man køber den.
-
Unikke fordele
- Vælg mellem 10.000+ forskellige kryptovalutaer
- Få gratis kryptovaluta ved at tage mini-kurser på Coinbase
- Yderst brugervenlig platform
Kurtage fra Fra 6,73 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp9/10Gå til Coinbase Læs Anmeldelse Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.ANBEFALET
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.
Coinbase vs. Coinbase Pro
Endelig har Coinbase også et søstersite, der hedder Coinbase Pro. Faktisk er det gratis at oprette en Coinbase Pro-konto – eller konvertere sin nuværende konto til en Pro-udgave. Giver dette så mening? Det kort svar er “ja”.
Der er flere grunde til dette, men den mest umiddelbare er nok de lavere gebyrer, særligt hvis man køber med kreditkort eller sælger altcoins. Desuden er der ikke nogen avancerede handelsfunktioner på Coinbase, så hvis man vil bruge gearing, limit- eller stop-funktioner, så skal man altså over på Coinbase Pro. Det tager måske et øjeblik at vende sig til det lidt mere avancerede layout på Coinbase Pro, men for langt de fleste investorer er det pengene værd; især med tanke på at det er gratis.
Det eneste potentielle minus, der er forbundet med Coinbase Pro, er, at det kan være svært at finde ud af de forskellige funktioner, hvis man slet ingen erfaring har med trading – eller de førnævnte funktioner. For eksempel kan der være alvorlige risici forbundet med at handle med gearing, hvis man ikke har både erfaring og en teoretisk viden om, hvordan det fungerer.
Læs vores artikel om at shorte kryptovalutaer for at blive klogere på dette emne.
Man kan bruge både Coinbase og Coinbase Pro enten i sin internetbrowser eller mobil-app.
Nedenfor viser vi nogle af de konkrete kryptovalutaer, man kan købe på Coinbase. Alt i alt lader udbuddet til i skrivende stund at ligge på 156 forskellige kryptovalutaer, hvilket er en stor stigning i forhold til tidligere. Coinbase er i de sidste par år blevet bedre til at føje nye kryptovalutaer til udvalget.
Alt i alt er det vores vurdering, at Coinbase udmærker sig ved sit lækre design og relative brugervenlighed samt et efterhånden ret hæderligt udvalg af kryptovalutaer. Det er desuden også en fin lille detalje, at man kan læse om de forskellige kryptovalutaer i et kompakt og nogenlunde forståeligt format, så man ved, hvad det er man handler med.
Hvad kan man købe på Coinbase?
For blot nogle få år siden, kunne man kun købe og sælge nogle ganske få kryptovalutaer på Coinbase. Handelsplatformen er dog blevet meget dygtigere til at udbyde nye kryptovalutaer, og i dag finder man derfor ikke blot de allerstørste af slagsen, men også en hel del altcoins. Det skal dog siges, at Coinbase holder sig til kryptovalutaer, der både har en høj markedsværdi og en høj daglig handelsvolumen.
Her kigger vi på nogle af de mest populære kryptovalutaer, man kan købe på Coinbase. Længere nede følger en fuld liste over dem alle, selv om den skal tages med et gran salt, da der løbende føjes nye til listen.
Bitcoin
Bitcoin (BTC) er som bekendt den største og ældste kryptovaluta, der stadig er på markedet. Bitcoin har ikke alene fået ry for at være “digitalt guld”, men er så stor, at den definerer helbredet på hele kryptovalutamarkedet. Med en markedsværdi, der udgør cirka 40% af hele kryptovaluta-markedets værdi, er det intet under, at Bitcoin er en fast bestanddel af mange menneskers investeringsportefølje.
Lær mere om Bitcoin her.
Ethereum
Ethereum (ETH) er gået hen og blevet en endnu større succes, end selv de mest optimistiske entusiaster nogensinde havde troet. Faktisk kan man sige, at Ethereum er blevet den grundlæggende byggesten for hele DeFi-sektoren. Lige nu står Ethereum dog overfor en opgave, der må løses: Skaléring. Eftersom utroligt mange mennesker bruger Ethereums netværk, er det nemlig blevet både dyrt og langsomt at foretage transaktioner på dette netværk, hvilket betyder, at mange af Ethereums konkurrenter øjner chancen for, at nye projekter bygges på deres blockchains.
Omverdenen afventer stadig, at Ethereum udgiver deres 2.0-version, der angiveligt vil fikse de største problemer med hastighed og pris. Når alt dette er sagt, så er det stadig uendeligt meget nemmere at bygge en ny kryptovaluta på Ethereums netværk, end det er på de fleste andre, så denne kryptovalutas popularitet vil givetvis fortsætte langt ud i fremtiden.
Lær mere om DeFi her.
Avalanche
Avalanche (AVAX) er en af de allerstørste konkurrenter til Ethereum. I den forstand er Avalanche både en ny blockchain og en (relativt) ny kryptovaluta. Denne blockchain er designet fra bunden med et stort fokus på hastighed (højt antal transaktioner per sekund) og billige overførsler. Folkene bag Avalanche har også en imponerende baggrund, da de kommer fra det amerikanske universitet, Cornell.
Der er også nogle store og prestigefulde investorer, der gav Avalanche en stor kapitalindsprøjtning, hvilket måske er en af grundene til, at Avalanche har formået at nå langt på relativt kort tid. Selv om der endnu ikke findes så mange applikationer, der er bygget på Avalance, så er der faktisk nogle stykker, der har haft relativt stor succes. Den mest kendte af disse er nok Aave (AAVE), der i skrivende stund har en markedsværdi på over to Milliarder dollar, men der er også en del andre projekter, der nyder godt af Avalanches ultra-hurtige smart contract-teknologi.
Lær mere om Avalanche her.
Solana
Solana (SOL) er endnu en konkurrent til Ethereum, og det er ingen tilfældighed, at mange mennesker tror, at netop denne kryptovaluta og blockchain har gode odds for at give Ethereum kamp til stregen. Solana bruger nemlig en unik konsensus-mekanisme, som organisationen kalder proof-of-history. Dette betyder, at Solanas blockchain er overlegen med henblik på transaktionshastighed. Desuden kan man naturligvis designe såkaldte smart contracts på Solana, hvilket er yderst vigtigt; især hvis man ønsker at være en del af DeFi-bølgen.
Lær mere om kryptovaluta og konsensus-mekanismer her.
Desuden er det værd at bemærke, at Solana har befundet sig i top-10 over de største kryptovalutaer (målt på markedsværdi) i længere tid. Dette er vitterligt yderst imponerende især med tanke på, at Solana kun har eksisteret siden 2020. Endelig har Solana vist sig at være brugbar til udstedelse af NFT’er. Det var nok dette, der for alvor fik prisen til at gå på himmelfart, og det varsler da også om en lovende fremtid for Solana.
Lær mere om Solana her.
Cardano (ADA)
Med en markedsværdi på over 30 Milliarder dollar, er Cardano (ADA) ikke blot en af de allermest populære og handlede kryptovalutaer, det er også en af de allermest seriøse konkurrenter til Ethereum – og de andre nye blockchains, som vi har kigget på ovenfor. Cardano er ikke alene en blockchain og en kryptovaluta, der kan bruges til at bygge DApps; det er faktisk også en kryptovaluta, der oprindeligt også var tænkt som en hurtig, billig og stabil måde at overføre værdi på.
Når dette er sagt, så lader det faktisk til, at det nok snarere er Cardanos funktioner som blockchain, der har gjort den så succesfuld. Selv om Cardano har eksisteret siden 2017, så var mange investorer i de første par år skuffede over, at der ikke blev bygget så mange nye projekter på denne blockchain. Men nu lader det endelig til, at udviklere over hele verden er ved at få øjnene op for potentialet, der skjuler sig her, og der bliver endelig bygget en lang række spændende projekter på Cardano.
Lær mere om Cardano her.
Andre kryptovalutaer på Coinbase
Her er en liste over alle de kryptovalutaer, man i øjeblikket kan købe på Coinbase.
0x 1inch Aave Alchemix Alchemy Pay Adventure Gold Algorand Amp Ampleforth Governance Token Ankr API3 ARPA Chain Assemble Protocol Augur Aventus Axie Infinity Badger DAO Balancer Bancor Network Token Band Protocol BarnBridge Basic Attention Token Biconomy Bitcoin Bitcoin Cash Bluzelle Bonfida Bounce Token Braintrust Cardano Cartesi Celo Chainlink Chiliz Civic Clover Finance Compound Cosmos COTI COVAL Cryptex Finance Crypto.com Chain Curve DAO Token Dai Dash Decentraland Decentralized Social DerivaDAO DFI.Money Dia District0x Dogecoin Enjin Coin Enzyme EOS Ethereum Classic Ethereum Name Service Fetch.ai Filecoin Function X Gala Gitcoin Gods Unchained Goldfinch Golem GYEN Harvest Finance Horizen IDEX iExec RLC Immutable X Internet Computer Inverse Finance IoTeX Jasmy Keep Network Kryll Kyber Network LCX Liquity Litecoin Livepeer Loom Network Loopring Maker Maple Mask Network Measurable Data Token Mirror Protocol Moss Carbon Credit mStableUSD My Neighbor Alice NKN NuCypher Numeraire OMG Network Orca Orchid Origin Token OriginTrail Orion Protocol Pawtocol Paxos Standard Perpetual Protocol PlayDapp Pluton Polkadot Polkastarter Polygon Polymath Polyswarm Powerledger Propy Quant Quantstamp QuickSwap Radicle Rai Reflex Index Rally Rari Governance Token Rarible Ren Render Token Request Ribbon Finance Shapeshift FOX Token Shiba Inu Shping Coin SKALE Solana Spell Token Stacks Stellar Lumens STORJ SUKU SuperFarm SushiSwap Synthetix Network Token tBTC Tellor TerraUSD Tether Tezos The Graph Tribe TrueFi UMA Unifi Protocol DAO Uniswap USD Coin Voyager Token Wrapped Bitcoin Wrapped Centrifuge Wrapped LUNA XYO Network yearn.finance Zcash
Gebyrer på Coinbase
Det er en anelse uklart, hvad alle gebyrerne på Coinbase er, og det skal også siges, at disse kan ændre sig med tiden, så det er en god idé at tjekke, inden man kaster sig ud i de helt store handler.
Når dette er sagt, så opkræves der i skrivende stund følgende gebyrer:
- Almindeligt køb og salg: 1,49%
- Hurtigkøb med kontokort: 3,99%
- SEPA-bankoverførsler: Gratis/0,15 Euro
- Hurtig-udbetaling: Op til 2% af værdi (mindst 0,55 Euro)
Ved første øjekast ser disse gebyrer ikke så slemme ud; i hvert fald ikke, hvis man holder sig fra hurtigkøb med kontokort. Ligeledes må det også frarådes at lave hurtig-udbetalinger, da det kan være for meget at betale 2% af de penge, man møjsommeligt har fået til at yngle.
Skal man være lidt kritisk overfor disse gebyrer, så kan man sige, at 1,49% på almindelige køb er et gebyr, der ligger i midten af det almindelige prisspektrum. Hvis man således holder sig til at lave bankoverførsler, så kan man slippe af sted med nogenlunde acceptable gebyrer.
Det er dog værd at bemærke, at selv om det enkelte gebyr ikke er så slemt, så kan de løbe op, når man lægger dem sammen. Dette er den virkelig årsag til, at det kan betale sig at være tålmodig og vælge de langsomme overførsler med de mindre gebyrer.
Gebyrer på staking
Coinbase tillader deres brugere at stake visse kryptovalutaer. Dette er en fin service, men der opkræves i skrivende stund et gebyr på 25% af afkastet. Dette må siges at være en ulempe. Hvis der i forvejen er tale om småpenge, er det måske ikke så vigtigt, men hvis man forventer at tjene mange tusind kroner på sin staking, så virker det som et urimeligt højt gebyr at betale.
Sikkerhed på Coinbase
Coinbase er kendt for at have stort fokus på sikkerhed, hvilket næsten giver sig selv, da firmaet ikke alene har mange penge i ryggen fra tidlige investorer, men også har et ry, som skal beskyttes overfor aktionærerne.
På trods af dette, så var der i midten af 2021 faktisk en sag, hvor over 6,000 brugere fik stjålet dele af de midler, de havde stående på deres Coinbase-konti. Selv om vi ikke har alle detaljerne i denne sag, så er der dog noget, der tyder på, at brugerne selv var delvist skyld i dette, da de måske ikke havde aktiveret alle sikkerhedsfunktionerne, som man kan bruge. Desuden var der angiveligt tale om et såkaldt phishing-scam, hvor brugerne narres til at dele deres passwords eller lignende. Det er næppe rimeligt at give Coinbase skylden for dette, da kunderne jo også selv har et ansvar for at beskytte deres oplysninger.
Coinbase-aktier
Hvis man ikke er interesseret i at købe og sælge kryptovalutaer på Coinbase, så kan man få del i platformens succes på en anden måde: Nemlig ved at købe aktier i Coinbase Global Inc. (COIN). Om dette på nuværende tidspunkt er en god investering, kan vi ikke sige noget sikkert om, men her følger i hvert fald en lille gennemgang af aktiernes historik og prisudvikling.
COIN ramte markedet i april 2021 og til stor skuffelse for mange investorer, faldt prisen med cirka 35% på blot én måned. I november 2021 nåede COIN dog et nyt all-time-high på omkring $343. Efterfølgende faldt prisen dog til et nyt lavpunkt på $174, og den har indtil videre ikke været i stand til at komme sig.
Mange analytikere mener, at der er et direkte forhold mellem COIN-aktien og prisbevægelserne på kryptovaluta-markedet. Teorien er, at når Bitcoins pris falder, så følger COINS pris med ned. Ovenfor ser vi grafen over henholdsvis COIN’s og Bitcoins prisbevægelser gennem en etårig periode. Og det er vitterligt slående, hvor ens de to grafer er.
På denne baggrund er det meget oplagt at tænke, at en investering i Coinbase-aktien står og falder med, om man i øvrigt tror på Bitcoins fremtid. Det er dog værd at bemærke, at Coinbase som bekendt tilbyder handel med en lang række andre kryptovalutaer. Handelsplatformen tjener penge på de gebyrer, som dens brugere betaler. Det er derfor i princippet ligegyldigt, om deres brugere handler med Bitcoin – eller en hvilken som helst anden kryptovaluta. Dette fortæller os med andre ord, at det er højst sandsynligt, at sammenhængen mellem Coinbase-aktien og Bitcoins pris på et eller andet tidspunkt bliver brudt, da det ikke nødvendigvis er baseret på logik, men snarere på tiltro til Bitcoin.
Coinbases P/E ratio (red: price-to-earnings) ligger i skrivende stund på en værdi, der er lige over 17. Dette tal antyder, at der stadig er stor optimisme omkring aktien – måske ligefrem for stor: Forholdet mellem firmaets profit og aktiens pris antyder, at der er et misforhold mellem virkeligheden (red: indtjeningen) og investorernes forventninger.
Opsummering
Nu har vi kastet et blik på Coinbase – og Coinbase Pro – og du skulle derfor gerne have en idé om, hvad man kan forvente sig af denne handelsplatform. Alt i alt tilbyder Coinbase en god brugeroplevelse. Den eneste kritik er, at platformen opkræver 25% af de gevinster man får fra staking, og at deres gebyrer måske ligger i den lidt høje ende, hvis man sammenligner med andre handelsplatforme. Når dette er sagt, så kan man sige, at det er en relativt lav pris at betale for en nem og bekvem brugeroplevelse.
For god ordens skyld følger her en oversigt over nogle af de vigtigste pointer fra denne artikel:
- Coinbase er en handelsplatform for kryptovaluta
- Coinbase har efterhånden fået et stort udvalg af kryptovaluta
- Coinbase er utroligt brugervenlig
- Det er gratis at bruge Coinbase Pro
- Man kan få gratis kryptovaluta ved at tage mini-kurser på Coinbase
- Man kan investere i Coinbase ved at købe aktier i Coinbase Global Inc. (COIN)
Du har ingen EU investor garanti.
Din kapital er udsat for risici.
Ofte stillede spørgsmål
Hvad er Coinbase?
En handelsplatform for kryptovaluta.
Hvad kan man købe på Coinbase?
Over 150 af de mest populære kryptovalutaer.
Er Coinbase en kryptovaluta?
Nej. Coinbase er et børsnoteret firma, der driver handelsplatformene Coinbase og Coinbase Pro.
Koster det penge at bruge Coinbase Pro?
Nej, det er gratis at bruge Coinbase Pro.