Sådan kan du shorte kryptovalutaer

Måske har du hørt om folk, der vælger at shorte kryptovaluta. I de sidste par år er det blevet utroligt populært at købe kryptovaluta – og der er nu mange steder, hvor man kan både købe og sælge. Men faktisk kan man ikke blot tjene penge på at købe kryptovaluta og sælge, når kursen er steget. Man kan også tjene penge på at shorte kryptovaluta. Det betyder i korte træk, at man tjener penge, når kursen falder. Men hvad vil det helt præcist sige at shorte kryptovaluta? Hvordan gør man det? Hvorfor shorter folk kryptovaluta? Og hvad skal man vide, før man kaster sig ud i det?

I denne artikel besvarer vi disse spørgsmål. Selv om det er korrekt, at man kan tjene store penge på at shorte kryptovaluta, så er det også et faktum, at de fleste mennesker, der forsøger at gøre det, ender med at miste penge. Det er derfor vigtigt, at du forstår nøjagtigt, hvad det vil sige – og hvilke risici du bør være særligt opmærksom på – før du kaster dig ud i det. Derfor ser vi nu på, hvad det betyder at shorte, hordan man shorter kryptovaluta, samt hvorfor det kan være farligt. Når du har læst denne artikel, skulle du gerne være rustet til at afgøre, om shorting er noget for dig.

SHORTING KRYPTO 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvad betyder det at shorte?

At shorte – eller “short-selling”, som det også kaldes på engelsk – er en praksis, der opstod på aktiemarkedet helt tilbage i 1822. Helt enkelt betyder det, at man tjener penge på, at et aktiv falder i værdi. På den måde er det på sin vis det stik modsatte af at købe en aktie, hvor man jo tjener penge, når kursen stiger. Det er således noget, der ofte finder sted, når markeder krakker – eller formodes snart at gøre det.

Selv om de rent tekniske aspekter har ændret sig en del siden de tidlige dage med shorting, så er det helt grundlæggende princip, at man i stedet for at købe et aktiv – såsom en aktie eller en kryptovaluta – låner aktivet med en aftale om at sælge det tilbage til den samme pris på et senere tidspunkt. Der betales som regel et gebyr for dette, såsom en lav daglig rente eller lignende. Man modtager så sine lånte aktiver, som man dernæst sælger med det samme. Hvis prisen falder, kan man så købe det samme antal aktier (eller tokens) tilbage på markedet – til en lavere pris vel at mærke. Man har således tjent differencen.

Dette lyder måske altsammen meget kompliceret, og det er strengt taget heller ikke nødvendigt at forstå enkelthederne. Det eneste, du reelt behøver at forstå, er, at når du åbner en short-position, så tjener du penge, når kursen falder – og du mister penge, når den stiger. Desuden er det værd at vide, at man skelner mellem “short” og “long”. En “long position” betyder slet og ret, at man tror, at værdien på et aktiv vil stige.

SHORTING KRYPTO 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvordan shorter man kryptovaluta?

På mange moderne handelsplatforme kan man både købe og sælge kryptovaluta almindeligt og shorte dem. Der er forskellige måder at shorte på, og disse vil variere fra platform til platform. Det skal lige nævnes, at det typisk ikke er alle kryptovalutaer, der kan shortes. Det, der afgør, om man kan shorte en specifik kryptovaluta, vil ofte være handelsvolumen og markedsværdien.

Hvis både markedsværdi og handelsvolumen ligger under et vist niveau, vil det nemlig være muligt for investorer at manipulere prisen. Hvis nogle få investorer havde penge nok – måske blot et par millioner – kunne de f.eks. opkøbe en bestemt kryptovaluta gennem en længere periode. Når de ejer en tilstrækkelig mængde af den pågældende kryptovaluta kan de således åbne nogle store short-positioner – og så begynde at sælge ud af kryptovalutaen, hvilket vil få prisen til at falde voldsomt. På den måde kan det godt være, at de taber penge på at sælge til en lavere pris, end de har købt for, men alle disse penge – plus mange flere – kan lynhurtigt tjenes ind på profitten fra short-positionen. Ud over at være hamrende ulovligt er det også uetisk, da nogen jo må betale regningen.

Det kan derfor være særdeles farligt for en handelsplatform – og dens brugere – hvis der finder kursmanipulation sted. Og dette er angiveligt den primære årsag, til at at man som regel kun kan shorte relativt store kryptovalutaer med høj markedsværdi og handelsvolumen.

I praksis kan der være forskellige instrumenter, som man bruger til at shorte kryptovaluta. På nogle handelsplatforme kan man simpelthen vælge, om man vil åbne en normal position eller en short-position. På andre må man derimod finde en særlig sektion af hjemmeside, hvor der handles med syntetiske aktiver. Det er forskelligt, hvad disse kaldes. Nogle af de hyppigste navne er: CFD’er, derivater, “leveraged trading” (det samme som “gearing på dansk”), “tokenized assets” eller lignende. Kært barn har som bekendt mange navne. For alle disse aktiver gælder det, at man ikke handler med de egentlige aktiver, men blot investerer i et såkaldt “syntetisk instrument”, der sporer prisen på de pågældende aktiver, hvad end det er Bitcoin, Apple-aktier, oliepriser eller noget helt andet.

Der er flere underkategorier, men det vigtigste er at kende til den type, der nogle gange kaldes “binære optioner”. Denne type shorting går også under andre navne, og det vigtigste er at lægge mærke til, om der er en udløbstid på din position. Hvis dette er tilfældet, betyder det, at din position automatisk lukkes, når løbetiden udløber. Dette er sjældent fordelagtigt, for selv om du måske har en teori om, at markedet snart går ned, så kan det være utrligt svært at forsøge at gætte, om det nu også sker inden en bestemt dato. Og hvis dette ikke er tilfældet, bliver din handel lukket og likvideret automatisk – uanset om du har tjent penge eller ej.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 5 af de største kryptovalutaer
  • Indberetter automatisk til SKAT
  • Dansk kundeservice
  Kurtage fra Fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  6.5/10
 • saxo toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 20.000 aktier, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Find inspiration med investeringstemaer
  • Automatisk indberetning til SKAT
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til SaxoTraderGo Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
 • capital toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Optimer strategien din med AI-analyse
  • Vælg mellem 6000+ CFD’er
  • Gratis Webinarer, kurser og guider
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Capital.com 83.45% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • libertex toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Brug metatrader til at handle
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Mulighed for høj gearing
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Libertex Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing.
  62.2% af detailinvestorkonti taber penge, når de handler med CFD’er hos denne udbyder.
  Du bør overveje om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.
 • Coinbase toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 10.000+ forskellige kryptovalutaer
  • Få gratis kryptovaluta ved at tage mini-kurser på Coinbase
  • Yderst brugervenlig platform
  Kurtage fra Fra 6,73 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Coinbase Læs Anmeldelse Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
  Du har ingen EU investor garanti.
  Din kapital er udsat for risici.
 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Køb og sælg kryptovaluta uden behov for en Wallet
  • Op til 30:1 gearing
  • Understøtter MetaTrader og cTrader
  Kurtage fra Fra 0,2 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Pepperstone Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse financielle instrumenter og kommer med en høj risiko for tab grundet muligheden for gearing.
  75.9% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
  Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.
 • markets com toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Benyt MetaTrader 4
  • Platform på dansk
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til Markets.com Læs Anmeldelse 68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • lunar toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Dansk kryptovaluta platform
  • Køb kryptovaluta til den bedste kurs
  • Nem indberetning til SKAT
  Kurtage fra 19 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  4.5/10
  Gå til Lunar Læs Anmeldelse Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
Vis flere +

Hvorfor kan det være farligt at shorte kryptovaluta? Hvad er gearing?

Og nu er vi så kommet til den del, der har at gøre med farerne ved at shorte kryptovaluta. Der er særligt tre grunde, til at det kan være yderst farligt at shorte kryptovaluta:

 • Gearing
 • Du handler mod markedet
 • Volatilitet

Alle disse tre parametre kan siges at være unikke for folk, der ønsker at shorte kryptovalutamarkedet, selv om de også i teorien gælder for alle typer gearede handler. Vi gennemgår dem kort, for de er yderst relevante for alle, der overvejer at kaste sig ud i at shorte.

Gearede handler med kryptovaluta

Hvis vi starter med gearing, så handler det om, at langt de fleste handelsplatforme, som tillader dig at shorte, også gør brug af gearing (på engelsk: leverage). Gearing betyder, at du låner penge til at investere mere, end du egentlig har. Gearing angives som regel med et tal såsom “1:10”. Dette betyder, at hvis du har 1.000 kr. og gerne vil shorte Bitcoin, så får du med en gearing på 1:10 lov til at købe Bitcoin for 10.000 kr. Det betyder også, at alle stigninger og fald i prisen skal ganges med ti. hvis prisen således falder med 10%, så mister du altså 100% af din investering.

Dette bliver nogle gange omtalt som “liquidated shorts”. Og nu ved du, at det altså ikke har noget at gøre med en hyggelig strandtur, men snarere en tur på fattiggården. Hvis man kaster sig ud i at shorte kryptovaluta, er det vigtigt at bide mærke i, om den handel, man åbner, bliver automatisk likvideret, eller om man betaler et lille gebyr for hver dag ens position er åben.

At handle mod kryptovalutamarkedet

Jeg nævner ofte, at det altid er risikabelt at handle mod markedstrenden, hvad end den er. Men faktisk er det ikke engang det, jeg vil påpege her. Hvad jeg mener med, at du handler mod markedet, når du shorter kryptovaluta, er faktisk bare, at hvis du tror, at kryptovalutamarkedet vil vokse over tid, så sætter du strengt taget dine penge på, at det modsatte vil ske, hvis du shorter det.

Det er naturligvis et faktum, at markedet både vil gå op og ned over tid, og der er ikke noget prinicipielt galt med at shorte det. Men alligevel bør du tænke på, at hvis markedet overordnet set går op, så vil der statistisk set være flere perioder med vækst, end der vil være perioder med nedgang. Derfor løber du en øget risiko ved at satse på, at markedet går ned.

Det kan være risikabelt at handle mod markedet. Du kan læse mere om, hvordan du køber kryptovalutaer her.

Volatilitet

Endelig er kryptovalutamarkedet ekstremt volatilit – altså hurtigt omskifteligt – sammenlignet med f.eks. aktiemarkedet. Dette betyder også, at trends kan have store udsving. Selv om markedet en dag rasler ned med adskillige procentpoint, så kan det vende så hurtigt, at scenariet, vi beskrev ovenfor, udspiller sig, og man kan derfor miste sine penge, selv hvis man havde ret i sin grundantagelse om, at markedet ville gå ned.

Dette bør under alle omstændigheder være noget, man tænker over, inden man åbner en short-position med for høj gearing. Jo højere gearing man handler med, des større risiko er der.

Hvorfor shorte kryptovaluta?

Nu har vi kigget på nogle af de ting, der gør det farligt at shorte kryptovaluta. Men når alt det er sagt, så er der nogle særligt gode grunde til, at mange folk vælger at shorte kryptovalutaer. På mange måder ér det rent faktisk mere oplagt, end at shorte andre aktiver og markeder.

Den bedste af disse grunde er nok, at når kryptovalutamarkedet går ned, så går alle kryptovalutaer som regel ned – med ganske få undtagelser. Desuden er der ofte længere perioder med negativ vækst. Dette betyder også, at der er unikke muligheder for at tjene penge på shorting.

Med andre ord: Hvor andre markeder ofte oplever korte nedgangsperioder, så er de dårlige tider på kryptovaluta-markedet ofte rigtigt dårlige og fortsætter længe. Det betyder ikke alene, at man har bedre odds for at lykkes med sin shorting; det betyder også, at man ligefrem kan være heldig at opleve stor negativ vækst, hvilket særligt med gearede handler betyder, at man på ganske kort tid kan mangedoble sine penge: Hvis man er villig til at løbe risikoen, vel at mærke. Du kan følge de forskellige kryptovalutaers kurs som f.eks. Luna kurs for at sikre at du er helt up to date.

Opsummering

Nu har vi gennemgået, hvad shorting er, hvordan man shorter kryptovaluta – og taget et kig på de største risiko-elementer. Endelig har vi også set på, hvorfor det alligevel er attraktivt for mange mennesker at shorte kryptovaluta. Her er en oversigt over de vigtigste pointer fra denne artikel:

 • Shorting betyder, at man tjener penge, når ens investering går ned
 • Shorting sker ofte med gearing
 • Det er yderst risikabelt at handle med gearing
 • Kryptovalutamarkedet er ekstremt volatilt
 • Mange taber penge på at shorte kryptovaluta
 • Hvis man begrænser sin gearing og er villig til at løbe store risici, kan man tjene gode penge på at shorte kryptovaluta
SHORTING KRYPTO 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad vil det sige at shorte kryptovaluta?

Ved at shorte en kryptovaluta, tjener man penge, når dens pris falder.

Hvordan shorter man kryptovaluta?

Man kan shorte kryptovaluta på mange forskellige handelsplatforme, typisk i form af CFD’er, der repræsenterer det underliggende aktiv.

Kan jeg tjene penge på at shorte kryptovaluta?

Ja, men du skal vide, at de fleste mennesker taber penge i bestræbelsen på at gøre det.

Aktie-aficionado og ejendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder af aktieskole.com og samtidig forfatter her på sitet. Mark har skrevet mere end 1000 artikler om investering og interesserer sig særligt for indeksinvestering, udbytteaktier og investeringsforeninger.

I sin egen portefølje opererer han med en mellem risikoprofil og investerer primært, når han er sikker på, at risikoen ikke overstiger afkastet. Mark begyndte sin investeringsrejse som 13-14-årig og har altså en ganske omfattende erfaring med emnet. Han har investeret i enkeltaktier, copytrading, en række investeringsforeninger og ejendomme.

Se alle artikler af Mark Thorsen