Hvad bruger man kryptovaluta til?

Kryptovaluta er en digital valuta, som er en alternativ betalingsform oprettet ved hjælp af krypteringsalgoritmer. Valutaen opstod i 2008, hvor ideen var at udvikle en valuta, der ikke blev styret af en central virksomhed eller myndighed. Den hører således ikke til i normale banker, ligesom vores sedler og mønter, men ligger i digitale centre.

Kryptovalutaen kaldes også et online betalingssystem eller en decentraliseret virtuel valuta. Du kan godt bruge en kryptovaluta til at handle for, men de fleste køber kryptovaluta med investering for øje. Du kan nemlig invester i en kryptovaluta – ganske som traditionelle aktier og obligationer – for at opnå et udbytte eller afkast. Dette gøres på børsen, akkurat som normale penge.

En kryptovaluta kan f.eks. være Bitcoin, Ethereum eller Litecoin, som er blandt de mest populære digitale valutaer. Men der findes mange hundrede forskellige kryptovalutaer på markedet, så der findes sikkert også mange, som du aldrig har hørt om før.

Konceptet kryptovaluta er udviklet af Satoshi Nakamoto, som også har stået for udvikling af Bitcoin. Symbolet for Bitcoin er ₿, valutaforkortelsen er BTC eller XBT.

Hvordan anvendes kryptovaluta?

Brugen af ​​krypteringsteknologier betyder, at kryptovalutaer fungerer både som en valuta og som et virtuelt regnskabssystem. Kryptovalutaer er et hastigt voksende populært alternativer til onlinebetalinger.

Før du investerer penge i kryptovaluta, bør du sætte dig grundigt ind i, hvad kryptovalutaer er, herunder hvilke risici, der er ved at investere i dem, og hvordan du bedst muligt beskytter din investering. Det vil være en stor fordel, hvis du bruger lidt tid på at sætte dig ind i handel med kryptovaluta, inden du kaster dig ud i din første investering. På den måde er du bedre klædt på til at agere på markedet.

Markedet kan nemlig være svingende og ustabilt, men absolut en tanke værd, hvis du har flair for investeringer og kendskab til, hvordan det hele fungerer.

Al handel med kryptovaluta skal som handel med aktier og lignende opgives på årsopgørelsen. Finanstilsynet anbefaler, at du undersøger markedet inden investeringer foretages, da produkterne er uregulerede.

Kan du få dine kryptovaluta udbetalt?

Det kan man godt. Du kan nemlig sælge at sælge dine kryptovaluta. Ganske ligesom med aktier og obligationer.

Du skal huske, at du skal betale skat af gevinsten, hvis din kryptovaluta er købt med gevinst for øje. De er normalt beskattet som almindelig lønindkomst. Det vil sige, at du beskattes efter din skatteprocent på skattekortet.

Hvilken værdi har en kryptovaluta?

Da der findes rigtig mange kryptovaluta, er svaret ikke ens for dem alle. Du kan eksmepelvis tage Bitcoin, som de fleste kender. Værdien på en Bitcoin variere fra dag til dag. Det er nemlig udbud og efterspørgsel, der styrer prisen på kryptovaluta.

Værdien på en Bitcoin er steget utrolig meget siden lanceringen i 2009. Du skal gå ud fra, at værdien kan svinge rigtig meget over korte tidsrum. Nogle gange er værdien 300.000 kr, andre gange væsentlig mindre eller højere. Så det har stor betydning, hvordan markedet er på det aktuelle tidspunkt. Da værdien af Bitcoin var på sit højeste i 2021, var kursen omkring 320.000 kr.

Der er lovmæssigt sat en øvre grænse for antal af kryptovaluta, som er i omløb. Dette er frem til 2050 sat til 21.000.000. Så der er en ikke ubegrænset mængde at arbejde med.

Hvor kan du handle kryptovaulta sikkert?

I Danmark har vi flere steder, hvor det betragtes som sikkert at handle Bitcoin og lignende virtuelle valutaer. Saxo Bank er en af de store. De håndterer handler med kryptovaluta på samme måde som aktiehandel. Her kan du gå ind i systemet og følge udviklingen præcis som ved almindelige aktiehandler.

Mange danskere gør brug af køb af kryptovaluta. Der er lavet undersøgelser, som viser, at mere end 15% danske investorer i 2023 er ejer af en eller flere kryptovaluta.

Tips til at beskytte dine investeringer i kryptovaluta

Følg disse fire simple tips for at beskytte dine kryptovalutaer:

  • Lav grundig research. Før du investerer i en kryptovaluta, skal du være sikker på, at du forstår, hvordan den fungerer, hvor den kan bruges, og hvordan den udveksles.
  • Køb kryptovaluta hos en sikker og pålidelig udbyder. Da markedet for virtuel valuta ikke er reguleret af myndighederne, kan kvalitet og pålidelighed selvsagt variere meget blandt den brogede skare af udbydere, der findes i branchen. Det er derfor vigtigt, at du kun handler med en udbyder, som du stoler på og betragter som tillidsvækkende og overbevisende.
  • Brug en troværdig digital tegnebog. Det vil kræve noget research at vælge den rigtige pung til dine behov. Hvis du vælger at administrere din kryptovaluta-pung med en lokal applikation på din computer eller mobilenhed, så bliver du nødt til at beskytte denne pung på et niveau, der svarer til din investering. Jo mere du investerer, jo større behov har du for en pålidelig pung.
  • Hav en backup-plan. Tænk på, hvad der sker, hvis din computer eller mobilenhed (eller hvor du end gemmer din pung) bliver stjålet, eller hvis du ikke på anden måde har adgang til den. Uden en backup-strategi har du ingen mulighed for at få din kryptovaluta tilbage, og du kan derved miste din investering.

Er kryptovaluta noget for dig?

Sidder du og overvejer om køb af kryptovaluta er noget du skal investere i, så er der heldigvis mange steder på internettet du kan få hjælp og vejledning. Her på Aktieskole har vi bl.a. en artikel for begyndere, der går i dybden med emnet og er let forståelig. Kryptovaluta kan være en sjov og spændende hobby at kaste sig ud i. Og som med meget andet her i livet, er chancen for gevinst større, hvis du sætter dig grundigt ind i tingene.

Rigtig god fornøjelse og held og lykke i kryptovalutaens mangfoldige verden!

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen