Sådan kan poker gøre dig bedre til at investere

towfiqu barbhuiya jpqyfK7GB4w unsplash 5
Det kræver en del evner at kunne lave gode investeringer.

Når man begynder at investere (og også selvom man har været involveret i investeringer i mange år), så er der mange ting, man skal tage højde for og tage stilling til. Det kræver is i maven, en god portion tålmodighed og en evne til at se helheden i detaljerne.

Både poker og investeringer handler om at tage risiko

Der er længe blevet spekuleret i, at pokerspillere er gode til at investere, og der er faktisk undersøgelser, der viser, at det er sandt. Undersøgelserne viser, at de evner, du erhverver dig, når du lærer og dygtiggør dig i poker, kan blive overført til dine investeringer og ligeledes minder poker og investeringer meget om hinanden. For eksempel sammenligner PokerStars pro-spilleren Jennifer Shahade de to ved at sige, at ”Du kan spille virkelig dårligt og stadig vinde og du kan spille virkelig godt og stadig tabe.” Det er denne risiko, man tager både i poker og investeringer og begge dele handler om at vurdere risikoen for at tabe og chancen for at vinde og så vurdere, hvordan du vil fortsætte.

Det er derfor vigtigt, at du altid foretager en risikovurdering, før du begynder at investere. Det betyder, at du helt konkret skal sætte dig ned og lave en meget overskuelig oversigt over dine finanser, dine muligheder og dine mål. Denne oversigt skal indeholde et overblik over, hvor mange penge du har til rådighed til at synke ned i dine investeringer og hvor mange penge, du reelt set har råd til at tabe, hvis uheldet skulle ære ude. Det vigtigste er nemlig, at du aldrig investerer flere penge, end du har råd til at tabe.

Tålmodighed og is i maven

mathieu stern 1zO4O3Z0UJA unsplash
Det er vigtigt at være tålmodig, når man investerer.

Der findes en effekt, der kaldes dispositionseffekten. Det er en tendens, der er blevet observeret hos folk, der investerer, hvor de sælger gode investeringer og holder fast i de dårlige alt for længe. Undersøgelser viser, at folk, der spiller poker, er bedre til at undgå denne effekt og er mindre tilbøjelige til at holde fast i dårlige investerer længere, end det gavner dem. Det kræver is i maven at holde fast i forskellige investerer og vurdere, hvilke der er dårlige og som man skal give slip på og hvilke, der er gode og værd at holde fast i lidt længere. Tålmodighed er også en evne, som man oparbejder, når man spiller poker og det betaler sig i investeringsverden, fordi det ofte kræver en god portion tålmodighed at investere og venter på, at det giver afkast.

Store vindersummer og større risiko

Undersøgelsen viser dog paradoksalt nok, at hvis personen, der investerer, og spiller poker på højt plan og vinder store summer, så kan det efterfølgende være sværere at administrere sine investeringer. Det handler dog ifølge undersøgelsen mere om, at det kræver noget andet at administrere og investere store summer af penge end det gør med mindre summer. Det kræver simpelthen andre strategier på andre skalaer.

Det store overblik og de små detaljer

Når man spiller poker, kræver det, at man kan se helheden og se de næste skridt. Samtidig skal man være i stand til at kunne se de små detaljer, aflæse de andre spillere og gætte deres næste træk. Dette er også evner, der kommer en til gode, når man skal investere. En pokerspiller kan se på sine kort og beregne risikoer og vinderchancer og de skal være i stand til at tage beslutninger på et splitsekund. Derfor kan de være særdeles gode til at investere og det kan faktisk også ofte være en fordel at have en garvet pokerspiller med på sit hold. De kan nemlig tit se tingene fra en anden vinkel og se detaljer, som andre kan have overset. Som Jennifer Shahade siger, så er det første skridt at danne sig et overblik over alle ens muligheder og det er ofte det allervigtigste skridt.

Så får at opsummere så kan det siges, at hvis man er god til at spille poker, så kan det være, man skal overveje at investere og anvende og overføre nogle af evnerne til andre områder.  

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen