Hvordan finder du den bedste platform til aktiehandel – og er det overhovedet investeringen for dig?

tech daily ztYmIQecyH4 unsplash

Som læser her på siden antager vi, at du som minimum har interesse for aktiehandel. Det betyder dog ikke altid, at du har taget springet og foretaget din første investering – og det kan der være mange grunde til. Måske er du usikker på risikoen. Måske kan du ikke beslutte dig for, hvilket investeringsprodukt du helst vil satse på. Eller måske er du overvældet over det store udvalg af handelsplatforme. Hvis det sidste er tilfældet for dig, er du kommet til det rette sted. Her i artiklen vil vi gennemgå de forskellige platforme til aktiehandel, hvilke faktorer du skal tage med i din beslutning – og hvad du skal overveje for at finde ud af, om det overhovedet er aktier, du er interesseret i.

Bør du investere i aktier – eller et andet produkt?

Start med at tænke grundigt over, hvad det helt præcist er, du finder så attraktivt ved at investere. Vil du støtte en virksomhed, du tror på økonomisk – og vil du gerne have en bid af kagen, når de får succes? Hvis det med at tjene penge ikke er så vigtigt for dig, kan du sagtens støtte dem på andre måder som f.eks. ved at købe deres produkter. Men er du interesseret i profitten på langt sigt, er det selvfølgelig vigtigt, at du kigger virksomhedens tal grundigt igennem, så du ikke taber dine penge kort tid efter din investering.

Er det i højere grad tanken om at satse penge og se dem blive til flere, der tiltrækker dig? Så bør du også overveje, om aktier egentlig er den mest spændende investering for dig. Der findes f.eks. også separate handelsplatforme for kryptovaluta og NFT’er, bull and bear-certifikater og mange andre typer af investeringsprodukter. En investering er kun god, hvis den er velovervejet og i noget, du virkelig tror på. Så sørg for at læse grundigt op på dine muligheder, før du tager en beslutning.

ishant mishra UXEJDX4SqdE unsplash 1

Aktiehandel: Det skal du kigge efter, når du vælger platform

Er du kommet frem til, at det stadig er aktier, du tror mest på? Så skal du undersøge, hvilke handelsplatforme du kan vælge imellem. De kan inddeles i tre forskellige typer: platforme fra almindelige banker som f.eks. Nordea og Danske Bank, platforme specifikt til aktiehandel og udenlandske handelsplatforme. Hvilken, der vil opfylde dine behov bedst, kommer både an på din situation og dine personlige præferencer. Nedenfor vil vi gennemgå de vigtigste parametre, du bør sammenligne dem på for at finde ud af, om det lever op til dine krav.

Hvad er platformens omkostninger?

Først er det vigtigt at kigge på, hvad du vil komme til at betale for udover selve investeringen. Afhængigt af dit valg af platform kan du nemlig løbe ind i en lang række forskellige gebyrer, som hurtigt kan løbe op, hvis du ikke er opmærksom. Kurtagen er en helt almindelig omkostning ved aktiekøb og -salg, som du næppe kommer udenom, valutagebyrer betales ved veksling fra én valuta til en anden – og du kan også risikere at støde på udbetalingsgebyrer, inaktivitetsgebyrer og depotgebyrer.

Hvilke børser får du adgang til?

Det er også yderst vigtigt at sikre dig, at din valgte platform til aktiehandel overhovedet tilbyder handel på de børser, du er interesseret i. Hvis du f.eks. gerne vil investere i en aktie, som kun handles med på en fransk børs, nytter det jo ikke noget at vælge en platform, som ikke giver dig adgang til dette. Vil du gerne have fleksibiliteten til at handle på børser fra hele verden på længere sigt, bør du altså vælge en platform med et bredt udvalg af børser.

Lever funktionaliteten op til dine behov?

Sidst, men ikke mindst bør du også undersøge, om platformens funktionalitet opfylder dine behov. Er den brugervenlig nok til, at du som nybegynder kan finde hoved og hale i den? Skal platformen tilbyde dansk support? Skal der være mulighed for investering af pensionsmidler, månedsopsparing, aktiedepot for mindreårige eller andet? Lav en liste over dine prioriteter og sørg for at vælge en platform, der opfylder så mange af disse krav som muligt.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen