Pantelån vinder frem i Damark

En pantelåner forbinder de fleste danskere med en lidt gusten mand i en amerikansk film, der bag et metalgitter vurderer filmheltens meget dyre Rolex ur og meget henkastet siger ”50 dollars”.

pantelaan

Pantelånerne har med andre ord et meget blakket ry og er bestemt ikke noget vi har ret mange erfaringer med i Danmark.

Hvad er en pantelåner

Lad os derfor lige se på hvad en pantelåner egentlig er og hvordan de arbejder.

Pantelåneren er lånevirksomhed, der udsteder lån til privatpersoner mod pant i en eller anden form for værdigenstand.

Du får med andre ord et lån mod pant i en ting og kan få din ting retur, når du betaler lånet.

Betaler du ikke lånet, vil den ting du har pantsat overgå til pantelånerens ejerskab.

Som udgangspunkt et meget fair form for aftale mellem långiver og låntager.

Långiveren har sikkerhed i din værdigenstand og du får et lån -ofte trods du er i RKI

Lån trods RKI

Pantelånerne er som udgangspunkt interesserede i at låne dig penge lige meget hvordan din økonomiske situationer er, bare de har fuld dækning for beløbet via panten i den værdigenstand du medbringer.

Vurdering af din værdigenstand

Den værdigenstand du medbringer, har du en forventning om værdien af, du har måske selv købt den, måske har du set dem solgt online til et bestemt beløb, men forvent ikke, at en pantelåner vurderer genstanden til markedsprisen.

Det er der en helt naturlig årsag til.

En pantelåner vil ofte opleve, at der bliver indleveret tyvekoster som pant og de skal returneres til politiet (hvis det opdages) og dermed får pantelånefirmaet et stort tab.

Herudover vil der være mange som ikke får tilbagebetalt deres lån, hvor lånegiveren derefter skal sælge værdigenstanden på auktion eller i deres butik, hvilket også tager tid og er en udgift.

Vurderingen vil derfor være under markedsværdi og ofte så lav, at du næsten ikke kan gå med til det.

De fleste bliver med andre ord meget skuffede over den vurdering genstanden får.

Vurderingen vil typisk danne grundlag for det beløb du maksimalt kan få i lån.
Få din værdigenstand retur

Når du indfrier hele beløbets hovedstol, altså lånebeløbet + renter og oprettelsesgebyr, så får du naturligvis din værdigenstand retur.

Når du indgår låneaftalen, vil I typisk aftale en tidsramme for lånet – altså en løbetid for hvornår lånet skal tilbagebetales og hvor meget du skal betale pr. måned i afdrag.

Har du mulighed for at indfri lånet før tid, vil det ofte være muligt mod et mindre gebyr.Et pantelån er velegnet til et lille kort-tidslån

Der er begyndt at komme pantelåneudbydere i Danmark og fælles for dem alle er, at de lån de tilbyder er med meget høje renter og oprettelsesgebyrer – men fordelen er dog, at du slipper for en langtrukken kreditvurdering.

De lån som tilbydes er ofte med meget kort løbetid f.eks. 3 måneder og de egner sig derfor bedst til en situation, hvor du har et akut behov for penge.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen