Kryptovaluta: en ny form for investering

De fleste af os har efterhånden hørt om Bitcoin, Kryptovaluta og måske også ord som Blockchain. Men hvad betyder disse ord egentlig? I denne artikel beskriver vi kort udtrykkene, og ser derefter nærmere på investering med og i kryptovaluta. Så hvis du er interesseret i digitale penge, så læs mere nedenfor.

Kort om kryptovaluta

Kort fortalt er blockchain et system der krypterer og sørger for sikre betalinger med kryptovaluta. Blockchain er med andre ord netbanken der faciliterer brugen af forskellig valuta. Bitcoin, Dogecoin, Ethereum er alle kryptovalutaer med forskellig værdi. I modsætning til normale aktier og andre traditionelle investeringstyper, har kryptovaluta en anden form for værdigrundlag. Her er valutaen nemlig ikke baseret på reelle aktiver eller værdipapirer.

Og dette medfører også at de digitale valutaer kan svinge meget i værdi, og der kan være stor risiko forbundet med investeringer. På den anden side tiltrækker valutaerne samtidig også investorer der er villige til at satse, og afkastet kan være enormt. I år 2019 kostede Bitcoin eksempelvis 25.000 kroner. I dag koster den knap 400.000 kr.

I disse dage kan kryptovaluta i nogle tilfælde være en god investering. Den digitale valuta stiger i popularitet og ser dagligt nye anvendelsesmuligheder i mange forskellige sektorer. For nogle år tilbage tillod Rusland at udlåne i kryptovaluta, og et af de største spilvirksomheder, Pokerstars, tilbyder spillere at benytte denne form for betalingsmetode i forskellige online rum der hvor brugerne spiller. Og ideén bag kryptovaluta behøver ikke kun at bruges indenfor betaling eller økonomi.

Da det amerikanske selskab Mache Customs skulle designe en ny sneaker i ære af Kanye West, valgte de at benytte en lille smartchip med blockchain teknologi der kan verificere at skoen er ægte. I modsætning til fysiske labels eller mærker kan man ikke fuske med Blockchain, og det viste sig samtidig at være en effektiv markedsføringskampagne.

Værdien ved digitale valutaer

Og netop markedsføring og omtale har haft en enorm effekt på de digitale valutaer. Fra kendte personligheder som Elon Muskeller Bernie Sanders der udtaler sig om Dogecoin, til store virksomheder der benytter betalingsformerne. Man kan argumentere for at en stor del af den pågældende værdi i de digitale valutaer kommer fra opmærksomhed og interesse for emnet.

Kryptovaluta: en ny form for investering

Som altid anbefales det at man aldrig investerer mere end man kan tåle at tabe. Og det må gøre sig dobbelt gældende når vi snakker kryptovaluta. Kurserne kan som nævnt svinge utroligt meget, og selv på samme dag kan man jævnligt opleve variationer på 10-20%. Især for de investorer der overvejer handel med optioner bør man derfor nøje overveje sin økonomi.

Sikkerhed og beskyttelse

Noget andet man bør være opmærksom på er at markedet ikke bliver reguleret af offentlige instanser, det er netop det som gør kryptovaluta både spændende og farligt for investorer. For at opbevare sin kryptovaluta benytter man det man kalder for en tegnebog, eller på engelsk, en wallet. En wallet er dit bevis på du ejer kryptovalutaen, men kan godt være lidt besværlig at benytte. Derfor vælger mange at benytte “krypto børser” der fungerer som mellemmand. Disse tjenester bliver ofte drevet af private og virksomheder, og selvom de er praktiske at bruge kommer de også med risici, da de har adgang til din wallet og dermed alle dine værdier.

Brugen af disse tredjepartstjenester har medført en række sikkerhedsbrud, svindelnumre og hacker angreb der har resulteret i mange millioner der er blevet stjålet eller gået tabt gennem tiden. For man kan nemlig ikke få sin digitale valuta tilbage hvis man først mister adgangen til sin tegnebog, eller hvis valutaen bliver overført til en anden konto man ikke har kontrol over.

På den anden side kan man med sin tegnebog altid få adgang til sin valuta, og der findes i princippet ikke nogen måde hvorpå en anden instans kan blokere for adgangen hvis man ikke benytter tredjeparts tjenester til at opbevare sin digitale valuta.

Lovgivning

Det er også vigtigt at sætte sig ind i lovgivningen. I Danmark anser Skattestyrelsen handel med kryptovaluta som spekulation i de fleste tilfælde. Man skal med andre ord oplyse fortjeneste og tab, og på den måde står man som investor med nogenlunde samme situation som med handel ved andre aktier eller værdipapirer.

Som hovedregel kan man ikke trække sine tab fra hvis man har mistet adgang til sin tegnebog, eller hvis den kryptovaluta man har spekuleret i har mistet al sin værdi og ikke kan sælges på markedet. Til gengæld kan man ved henvendelse til Skat muligvis få dækket tab af værdier i forbindelse med hacking af børser eller lignende. Det kræver dog et bindende svar fra skat, og vurderes på individuel basis.

Konklusion

Om denne interesse for de digitale valutaer vil vare ved eller aftage i de kommende år kan man kun gisne om, og derfor anses markedet for det vilde vesten i nogle lejre. Investorer spekulerer aktivt i kryptovaluta og ser både store gevinster og massive tab. En ting er i hvert fald sikkert, vi har ikke hørt det sidste om de mange forskellige valutaer endnu.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen