Kend forskellen på AF konto og ISK

Hvis du vil i gang med at investere i aktier, så er det relevant at have en konto til disse. Det er derfor også en god idé at have kendskab til, hvilke der egentligt findes af disse sparekontoer. I Sverige er det eksempelvis muligt at benytte en såkaldt InvesteringsSparKonto, som er yderst populær. I denne artikel, vil vi gennemgå nærmere, hvad både en AF-konto dækker over samt ISK. Læs med her.

Hvad er en AF-Konto?

En AF-konto er en velkendt kontotype til investering af aktier og fonde, som har været eksisterende i mange, mange år. På denne type konto, betales der 30% af overskuddet på eksempelvis aktiegevinster. Det er ligeledes på eget ansvar at indberette gevinster på aktier til den svensk skattestyrelse, dog ikke hvis det er fondsgevinster. Om du ønsker en ISK eller AF-konto

er op til dig, men denne konto bør vælges, hvis der er, ikke er mulighed for at åbne en KF-konto eller en InvesteringsSparKonto (ISK).

Fordele:

Mulighed for at deltage i generalforsamlingen, da du selv ejer aktierne og fondene Du kan modregne tab på investeringerne i dit overskud, for ikke at skulle beskattes så meget.

Ulemper:

30% skat skal betales af dit overskud på dine investeringer, hvilket er mere end ISK. Du skal desuden selv angive til skat.

InvesteringsSparKonto – ISK

Denne konto er muligvis den mest oplagte i forhold til investeringer i fonde og aktier. Det smarte ved denne investeringssparekonto, er blandt andet at den rapporterer til skat ganske automatisk. Det betyder således, at skatten bliver trukket fra eventuelle gevinster på aktier eller fonde uden, at du skal gøre noget selv. En ISK-konto kan fås flere steder, blandt andet gennem Nordea og Avanza.                   

Fordele:

Du får altså automatisk indberetning, så du ikke selv skal bruge tid på at selvangive. Ved en ISK-konto, skal du desuden betale en meget lavere skat, end var det en AF-konto. Er der gevinst på dine investeringer, så slipper du for at betale de 30% i skat, som du skal ved en AF-konto, dog betales der skat af værdien af hele din portefølje i investeringer.

Ulemper:

Én af ulemperne ved denne type investeringskonto er, at du ikke har muligheden for at modregne tab, som er aktuelt ved en AF-konto. Skulle det ske, at du får underskud på din investeringer., så er der stadig skattepligt.

Hvad er en kapitalforsikring (KF)?

En anden mulighed udover en AF-konto og en ISK-konto er en KF-konto. En kapitalforsikring, kan på mange måder minde om ISK, dog er ejeren af værdipapirerne, altså din bank. Der er dog nogle fordele og ulemper ved at vælge denne type, som vi her kommer nærmere ind på.

Fordele:

Det er banken som oplyser investeringerne for dig og så betaler du også lav skat her ligesom ved ISK. Et rigtigt godt valg i forhold til investering af udenlandske aktier.

Ulemper:

Der skal stadig betales skat af tab på gevinster, ligesom ved en ISK og der kan heller ikke modregnes tab. Investeringerne kan hverken overføres eller du har stemmeret til generalforsamlinger ved denne type konto.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen