Inflation – alt hvad du bør vide om begrebet

Inflation – alt hvad du bør vide om begrebet
billede1

Der sker mange ting med verdensøkonomien på nuværende tidspunkt og der er utroligt meget at forholde sig til. Året 2023 har budt på prisstigninger på rigtigt mange områder, som i dén grad påvirker alle. Hvis du har undret dig over disse prisstigninger, som du har kunnet mærke på eksempelvis fødevarer og brændstof, men ikke helt kender til begrebet inflation i forhold til økonomi, så kan det være relevant at læse med her.

Fødevarer såsom mælk, korn, smør, æg og brændstof er bare nogle af de ting som danskerne og resten af verden har kunnet mærke, specielt i år 2023. Det kan måske komme bag på nogen, hvis de ikke helt ved hvad det bunder ud i. Derfor har vi lavet en informativ guide over, hvad inflation handler om.

Inflation – betydning

Selve begrebet inflation er en markør for, hvordan priserne er stigende i samfundet. Når priserne stiger på diverse fødevarer, samt andre områder og tjenester, så er det med til at forringe værdien på valutaer og det sker samtidigt, at der falder et fald i køb. Det vil sige i forhold til økonomi, at penge får lavere værdi. Du kan eksempelvis tjekke denne avanceret valutaomregner og eventuelt sammenligne udsving over værdierne.

Kort fortalt fik du mere for dine penge i det foregående år end i 2023. Hvis du have en 100 kroneseddel i hhv. 2021 og 2020 så kunne du få mere for pengene end i år 2023. Deflation sker når penge bliver mere værdifulde. Begge begreber påvirker hele verdens samfund og økonomi. Det er bedst hvis inflationen ligger på et stabilt niveau og er lav.

Hvorfor stiger priserne?

Hvorfor er det så, at priserne på både fødevarer, brændstof og andre slags tjenester stiger? Dette sker ofte da der er stor efterspørgsel og for lidt udbud. Det vil sige, at efterspørgslen på forskellige varer eller tjenester altså overstiger det udbud som der er. Dette kan hænge sammen med at købelyst stiger hos forbrugerne. Det kan også være på grund af, at der simpelthen mangler varer nok. Derudover kan der endvidere også være prisstigninger på eksempelvis råvarerne generelt, samt at import bliver dyrere.

Hvilken betydning har det for dig?

Det betyder noget for dig og din økonomi, at prisstigninger ifølge af høj inflation er gældende. Den inflation vi ser nu, er desuden den højeste i hele 40 år og det kan nemlig mærkes for de fleste mennesker nu til dags. I Danmark er der sket store stigninger på mange af de varer vi normalt køber i hverdagen. Nedenfor kan du se nogle eksempler som er lavet fra juli 2021 til juli 2023.

·          Smør er steget med 31,8% på bare ét år.

·          Pasta ligger lige under og er steget med hele 28,4%.

·          Fedtstoffer, såsom vegetabilske og margarine ligger også højt med en prisstigning på 28,3%

·          Kalve og oksekød er steget med 27,6% siden juli sidste år.

·          Mælk ligger på en stigning, der hedder 24%

·          Mel og gryn er steget med 23%

·          Æg er steget med 21,1%

·          Fjerkræ er steget med 20,7%

Listen er lang og mange fødevarer, som danskerne spiser til dagligt, koster altså mellem cirka 4 og 30% mere, hvor mange ligger i midten eller i den høje ende. Det er ikke mærkeligt, hvis man føler at pengene bare ikke rækker særligt langt i forhold til førhen.

Pas bedre på din økonomi under inflationen

Der kan være mange ting der skal genovervejes når du bruger dine penge lige for tiden. Det kan være en god idé at tjekke budgettet efter igen f.eks. Derudover kan du spare penge ved at tjekke butikkerne for tilbud på de varer du mest benytter. Overvej desuden at lave en opsparing, selvom det måske kun er lidt du kan sætte til siden.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen