Guide: Investering af din pension for begyndere

Pensionsopsparing kan virke enormt langt væk for dem, som for nyligt er trådt ind på arbejdsmarkedet. Men selv for unge i 20’erne eller 30’erne er det en god ide at investere i en pensionsopsparing. Er du i tvivl om, hvor du skal starte? Frygt ej! Vi har lavet denne guide, som kan være en hjælp til at investere pension på den helt rigtige måde.

Valg af pensionsordning

En af de første beslutninger, du skal træffe, er, om du ønsker en privat eller en arbejdsgiverbaseret pensionsordning. Hvis du er ansat, kan din arbejdsgiver tilbyde en pensionsordning, hvor du og din arbejdsgiver bidrager til din pension. Dette kan være en fordel, da din arbejdsgiver ofte vil matche dine bidrag, hvilket kan øge din pensionsopsparing betydeligt.

Hvis du ikke har adgang til en arbejdsgiverbaseret pensionsordning, eller hvis du ønsker at supplere denne med en privat pensionsordning, kan du overveje at oprette en individuel pensionsordning. Dette kan gøres gennem en pensionskasse, et forsikringsselskab eller en bank.

Skattefordele

Der er flere skattefordele ved at have en pensionsordning i Danmark. Indbetalinger til en pensionsordning kan trækkes fra i din årlige skattepligtige indkomst, så du kan reducere din skattebyrde ved at indbetale til din pensionsordning.

Afkastet på din pensionsordning er skattefrit, så længe pengene bliver i pensionsordningen. Hvis du har en arbejdsmarkedspension, kan din arbejdsgiver også indbetale til din pensionsordning, hvilket er fradragsberettiget for arbejdsgiveren og beskattes først, når du får udbetalt din pension.

Vurdering af din risikoprofil

Hvor lang tidshorisont har du for dine investeringer? Hvis du har en lang tidshorisont og en mere stabil indkomst, kan du være mere villig til at tage større risici, da du har tid til at komme dig over eventuelle tab. Hvis du derimod har en kort tidshorisont eller ustabil indkomst, vil du sandsynligvis foretrække mindre risikable investeringer.

Planlægning af din pensionsudbetaling

Start med at vurdere, hvor meget du forventer at skulle bruge i løbet af din pensionstid. Undersøg de forskellige muligheder for at få udbetalt din pension – f.eks. livsvarig pension, ratepension eller en kombination, og sæt dig ind i eventuelle fordele og ulemper ved de forskellige muligheder. 

Endelig er det vigtigt at overveje, hvornår du ønsker at gå på pension, og hvilken udbetalingsform du foretrækker. Nogle pensionsordninger giver mulighed for at trække sig tilbage tidligere end den officielle pensionsalder, mens andre kan tilbyde forskellige udbetalingsmuligheder. Det er en god idé at søge rådgivning fra en pensionsrådgiver eller finansiel rådgiver, der kan hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning baseret på dine individuelle behov og mål.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen