Når man er fan af et fodboldhold, bliver man hurtigt investeret i alle aspekter af holdet. Lige fra spillerne til trænerne, til hvem der ejer stadionet og holdet. Specielt de sidste årtier hvor diverse oligarker og andre rigmænd har bevæget sig ind på fodboldmarkedet og søgt prestige ved at eje deres helt eget hold, har den sidste del været interessant. Det kan være du selv har tænkt om det er muligt at eje en andel af dit favorit hold, og hvis du er fan af nogle af de største klubber er svaret ja!
Men det skal siges, at på samme vis som at spille på oddset er der ingen garanti for at få et godt afkast. Der er mange faktorer der kan påvirke aktier, og historisk set har det været en dårlig investering at købe aktier i fodboldklubber. For eksempel kan det betyde store ændringer i aktieværdien når spillere forlader deres klub tidligt, eller tilslutter sig en ny klub. Charles De Ketelaere ser ud til at forlade Club Brugge for enten Premier League eller Serie A, og selv rygter som denne transition kan få aktierne til at svinge i værdi.
Visse fodboldklubber handles offentligt på den ene eller anden måde, eller de kan findes som en del af et større selskab der er noteret på en børs. Og det betyder at ægte sportsfans kan blive medejer af deres elskede klub. Det skal siges at det stadig er relativt sjældent at en klub er børsnoteret, men konceptet er ikke helt udenlandsk. Et kendt eksempel er Manchester United PLC (NYSE: MANU), der har set sine op og nedture alt efter hvilken milliardær har været ude efter at overtage den ikoniske engelske fodboldklub. Rigmænd fra den britiske forretningsmand Michael Knighton, og CEO Sir Jim Ratcliffe, til selveste Tesla og Twitter ejer Elon Musk viste dette år interesse i at købe Manchester United. Og hver gang en ny person kommer ud og siger de vil købe klubben, stiger og falder værdien.
Manchester United har en markedsværdi på omkring 2 milliarder dollar, men ville sandsynligvis indbringe mere end det, hvis klubben blev solgt på det åbne marked. Forbes har vurderet holdet til 4,6 milliarder dollars.
Manchester United blev børsnoteret august 2012, så det har været muligt at blive medejer af klubben i over ti år. Men det er ikke kun Manchester United du kan købe aktier i. Her er nogle af de sportshold, som man kan investere i på de offentlige markeder.
Juventus FC (OTCMKTS: JVTSF) er en af de mest succesfulde klubber i Italiens Serie A fodboldliga, og en af de klubber der har været længst på de offentlige markeder. Helt tilbage i 2001 blev Juventus noteret på Italiana børsen. Men til trods for et kort løft med nyheden om den portugisiske superstjerne Cristiano Ronaldos overgang til klubben i 2018, har aktien set et fald på næsten 70% siden børsnoteringen for over to årtier siden. Gevinsterne fra 2018 er også forsvundet siden da, og det samme er Ronaldo der skiftede til Manchester United.
Juventus FC har en markedsværdi på omkring en milliard Euro, men så samme vis som Manchester United ville klubben sandsynligvis blive solgt for flere penge hvis den blev solgt i dag. Hovedejeren af Juventus er den italienske familie Agnellis, der også er grundlæggerne af Fiat. I 2023 vurderede Forbes klubbens værdi til 2.45 milliarder dollars.
Det eneste tyske fodboldhold der er børsnoteret er Borussia Dortmund (OTCMKTS: BORUF), men det er også et af de ældste. Borussia Dortmund fik sin offentlige debut på aktiemarkedet i 2000. Men det betyder ikke at aktien på nogen måde er stabil, og de seneste 12 måneder er den faldet næsten halvdelen af dens værdi, hvilket sætter klubbens markedsværdi på cirka en halv milliard euro. Forbes vurderede holdet til 1,8 milliarder dollars i 2023.
Andre klubber har for nyligt forsøgt at blive børsnoteret kun for at se det falde sammen i sidste øjeblik. Liverpool FC-ejeren John Henry skabte overskrifter i 2021, da de forsøgte at gøre holdet til en del af en offentlig listning. Aftalen på 8 milliarder dollar ville have kombineret Fenway Sports Group LLC, som ejer Amerikanske Red Sox og den engelske Premier League-fodboldklub Liverpool FC, med RedBall Acquisition Corp. RBAC, et opkøbsfirma med særlige formål, eller SPAC, dedikeret til sportsforretninger – men disse samtaler faldt desværre fra hinanden.