Derfor bør du få full kontroll på økonomien din før du investerer

Det å investere er noe som har blitt utrolig populært, og de siste par årene har Norge satt ny rekord i forhold til hvor mange nye investorer som har blitt en del av markedet. Men noe mange ikke tenker over, er hvor viktig det er å ha full oversikt over økonomien din før du begynner å investere. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvordan du kan få styr på økonomien din før du investerer, sånn at du får den aller beste starten.

Det å investere i aksjer er utrolig trendy. Og det er derfor mange som kaster seg ut i det uten å kanskje ha gjort alt det nødvendige arbeidet for å bli helt klare. Eller, i hvert fall klare nok til å få den beste starten. Det å tenke på investeringer som en del av budsjettet ditt er et av de aller beste tipsene, sånn at du kan se akkurat hvor mye du har råd til å investere uten at det går ut over de andre postene i budsjettet ditt, men det er også andre viktige elementer.

Trenger du for eksempel lån til noe i livet ditt? Sammenlign forbrukslån før du velger å ta opp et lån, for dette er noe som du bør regne inn i budsjettet ditt, og du vil helt klart sørge for å få de aller beste forutsetningene rent økonomisk sett, for dette er noe som kommer til å påvirke alle postene i budsjettet ditt, og et eventuelt ønske om å investere.

Tenk over dette før du investerer

Det å investere er en spennende, økonomisk beslutning, som mange velger å prioritere. Men hva bør man tenke over før man begynner.

  • Få full oversikt over økonomien din først. Noen ganger kan man fint investere mens man for eksempel samtidig betaler ned på et lån, men det er viktig at man har en full oversikt over hvordan disse lånene ser ut, og hva du skal betale ned på dem og ikke minst hvor lenge dette vil ta og hva den totale summen vil være – sånn at man kan få full oversikt over hvordan nedbetalingen kommer til å påvirke resten av økonomien din også og dermed hva du har råd til.

  • Har du penger til overs i budsjettet ditt som du ikke trenger til andre ting? Når man skal investere, er det viktig at man ser på hvor mye penger man har råd til å prioritere her – og dette handler i høy grad om hvor mye penger man ikke trenger til andre ting. Man bør aldri investere penger man trenger til andre ting, så lag et skikkelig budsjett og se hva mulighetene dine er. Vær ærlig med deg selv i denne prosessen og sørg for å ha nok plass i budsjettet til uforutsette utgifter.

  • Er målene dine kortsiktige eller langsiktige? Har du lav eller høy toleranse for risiko? Bli bedre kjent med deg selv som investor, sånn at du enklere kan ta de valgene som er helt riktige for akkurat deg og din portefølje fremover.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen