Bitcoin vs. Guld: Hvilken en fører i kampen om inflationssikring

Dette indhold er sponsoreret

Verden er midt i en inflation, og der er ikke umiddelbart udsigt til, at det stopper lige foreløbigt. Krigen i Ukraine og de høje energipriser, er kun benzin på bålet i en allerede igangværende inflation. Valutaer taber sin værdi, og købekraften bliver derfor svagere, så der er mange, der skal begynde at budgettere, for at få pengene til at række. Det er ingen naturligvis interesseret i, så mange vil gerne sikre sig mod inflationen. Det leder dog til et yderst populært spørgsmål: Hvad er bedst at investere i, for at sikre sig mod inflationen? Bitcoin eller guld?

Bitcoin

Bitcoin er en af de mest populære kryptovaluta i dag, og det afspejler sig også i værdien. Men en aktuel værdi på over 300.000 kr, er det et yderst værdifuldt aktiv. Man skal derfor have en stor pengepung, hvis man er interesseret i at købe bitcoin, også selvom man kun vil købe en procentdel af en hel bitcoin.

Kryptovaluta er blevet yderst populære i de senere år, fordi det mange steder online, er en godkendt valuta, mens det samtidig ikke er styret af et bestemt land eller regering. Denne decentralisering gør, at det er udbud og efterspørgsel, der kontrollerer værdien af bitcoin, og med en begrænset beholdning af bitcoin på 21.000.000, er bitcoins værdi fastsat ud fra interessen i den virtuelle valuta.

Den løbende digitalisering af verden er endnu en årsag til, at kryptovaluta er i høj kurs, eftersom meget handel foregår over internettet. Med kryptovaluta er det nemt at lave transaktioner, fordi det ikke skal igennem en tredjepart, som eksempelvis en bank.

Guld

I modsætning til bitcoin, har guld været et værdifuldt aktiv gennem historien. Siden antikken har guld været et monetært stof, som faktisk stadig bruges i dag, selvom det er i et meget begrænset omfang. Flere lande har haft guldmønter i omløb på et tidspunkt, og landes pengebeholdninger har været bestemt ud fra metalstandarder, hvor guld har været en af disse. Det betød, at mængden af den udstedte valuta var bestemt ud fra, hvor meget guld, staten havde.

Det gullige metal tillægges stadig stor værdi i dag, med en værdi på ca. 400 kr pr gram for det reneste guld. Fordi guld samtidig kan bruges i teknologi, som medicin og til dekoration, har metallet en stabil efterspørgsel, der sammen med den lave forekomst, giver det en højere værdi.

Efterspørgsel

Både bitcoin og guld er værdifulde, og deres overordnede værdi kommer fra efterspørgslen og den begrænsede mængde, der er i omløb. Værdien af bitcoin er givetvis meget højere end guld, men dette kan hurtigt ændre sig. Bitcoin er ikke længere den eneste kryptovaluta, hvilket betyder, at der kan komme en konkurrerende valuta, som fjerner interessen for bitcoin, hvorved værdien vil styrtdykke. De andre anvendelsesmuligheder for guld sikrer, at der altid er en eller anden interesse for metallet, ligesom der har været igennem mere end 2000 år indtil videre. Hvilket betyder, at værdien sandsynligvis ikke kommer til at falde lige foreløbigt.

Det er dog ikke til at sige, hvor længe inflationen vil vare, så det kan ikke afvises, at bitcoin vil forblive lige så populær gennem inflationen, hvilket kan ende med at sikre indehaveren et egentligt afkast, ved at investere i bitcoin. Afkast og tab ved handel med valuta skal dog altid indberettes til skat. Guld har et veletableret marked, og har flere gange fungeret som sikring mod inflation, fordi det har bevaret sin værdi. Selvom værdien af guld ikke stiger så meget som bitcoin, er det dog et ekstremt sikkert investeringsaktiv.

Sikkerhed

Det er også til dels fordi guld er et fysisk stof. Mens bitcoin ligger på computeren og kan bruges til flere og flere transaktioner online. Guld eksisterer derimod i den virkelige verden, og er man i besiddelse af metallet, eller har man et bevis for ejerskab af guld, kan man sælge det, til det tilsvarende beløb i den ønskede valuta. Opbevares det sikkert, er man sikret en forholdsvist stabil formue, selvom det kræver et mellemtrin, hvis man faktisk vil bruge guldets værdi i handel både online og fysisk.

I modsætning til guld, er bitcoin ikke egnet til at agere som værdiopbevaringsmiddel, og er derfor af mange økonomer egentlig ikke egnet til at agere valuta. Fordi bitcoin er et decentraliseret system, er der ingen instans til at sikre værdien af bitcoin, og den reelle værdi af kryptovalutaen er derfor bygget op om spekulation. Fordi guld netop gennem historien har ageret værdiopbevaringsmiddel og garant for forskellige valutaers værdier, og stadig benyttes i dag, i form af statslige guldreserver, vil værdien af guld heller ikke af den grund falde.

Konklusion

Med de nuværende bevægelser i værdi, hos både guld og bitcoin, er de begge faktisk relativt sikre metoder til inflationssikring. Bitcoin har en sandsynlighed for at bringe overskud til investoren, men har samtidig også store risici forbundet og er helt afhængig af, at andre investorer er interesserede i kryptovalutaen. Guld er derfor indtil videre en mere sikker metode, at sikre sig mod inflation, men der skal ikke forventes noget reelt afkast herfra.

Redaktionen

Se alle artikler af Redaktionen