Sådan shorter du Ethereum i 2022

Hvis du overvejer at shorte Ethereum, så læs trygt videre. Måske vil du bare gerne vide, hvad det vil sige at shorte Ethereum. I denne artikel kigger vi på, hvad det vil sige at shorte Ethereum, hvordan man gør det – samt hvilke ting, man bør være særligt opmærksom på, inden man kaster sig ud i det.

Helt specifikt tager vi et nærmere kig på, hvorfor det kan være farligt at shorte; herunder også hvad gearing er, og hvordan man bedst muligt at bruge det til sin fordel, når man shorter Ethereum. Endelig gennemgår vi de hyppigste faldgruber – og beskriver, hvorfor det alligevel kan være yderst attraktivt at shorte Ethereum.

Hvis du aldrig har prøvet at shorte før, så skal du vide, at størstedelen af de mennesker, der forsøger at tjene penge på at shorte, taber penge. Hvis du kaster dig ud i det uden at vide noget om det, så er oddsene høje, for at du bliver en af dem. Her forsøger vi at give dig et grundlæggende kendskab til de vigtigste parametre, som du bør have kendskab til, så du i sidste ende har større chance dels at vurdere, om det er noget for dig – og om du tror, at du kan tjene penge på det.

Køb eller shorte Ethereum 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvad vil det sige “at shorte”?

At shorte fungerer på den ene side ligesom at købe et hvilket som helst aktiv: Man åbner en ordre og køber en hvis mængde af det ønskede aktiv. Men der er én altoverskyggende forskel:

Når man shorter, bliver ens position mere værd, når prisen går ned – og den bliver mindre værd, når prisen går op. At shorte Ethereum er derfor noget, man gør, når man er ret sikker på, at prisen vil gå ned, da man således kan tjene penge på et kursfald. Dette lyder måske ret simpelt, men det er desværre ikke helt så simpelt i praksis, da mange ting kan gå galt.

Tidligere var det ret kompliceret at shorte, da man måtte ud og låne de ønskede aktiver af en person, der var villig til at købe dem tilbage til den samme pris på et senere tidspunkt – mod til gengæld af få en daglig forrentning. I dag foregår shorting dog som regel med syntetiske aktiver; altså en eller anden form for syntetisk Ethereum såsom en ETF eller lignende, og hele processen er automatiseret, så man kan åbne en short-position med nogle få klik.

Køb eller shorte Ethereum 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvordan shorter man Ethereum?

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 5 af de største kryptovalutaer
  • Indberetter automatisk til SKAT
  • Dansk kundeservice
  Kurtage fra Fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  6.5/10
 • saxo toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 20.000 aktier, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Find inspiration med investeringstemaer
  • Automatisk indberetning til SKAT
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til SaxoTraderGo Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
 • capital toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Optimer strategien din med AI-analyse
  • Vælg mellem 6000+ CFD’er
  • Gratis Webinarer, kurser og guider
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Capital.com 83.45% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • libertex toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Brug metatrader til at handle
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Mulighed for høj gearing
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Libertex Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing.
  62.2% af detailinvestorkonti taber penge, når de handler med CFD’er hos denne udbyder.
  Du bør overveje om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.
 • Coinbase toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 10.000+ forskellige kryptovalutaer
  • Få gratis kryptovaluta ved at tage mini-kurser på Coinbase
  • Yderst brugervenlig platform
  Kurtage fra Fra 6,73 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Coinbase Læs Anmeldelse Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
  Du har ingen EU investor garanti.
  Din kapital er udsat for risici.
 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Køb og sælg kryptovaluta uden behov for en Wallet
  • Op til 30:1 gearing
  • Understøtter MetaTrader og cTrader
  Kurtage fra Fra 0,2 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Pepperstone Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse financielle instrumenter og kommer med en høj risiko for tab grundet muligheden for gearing.
  75.9% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
  Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.
 • markets com toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Benyt MetaTrader 4
  • Platform på dansk
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til Markets.com Læs Anmeldelse 68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • lunar toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Dansk kryptovaluta platform
  • Køb kryptovaluta til den bedste kurs
  • Nem indberetning til SKAT
  Kurtage fra 19 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  4.5/10
  Gå til Lunar Læs Anmeldelse Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
Vis flere +

Der findes mange handelsplatforme, som tilbyder shorting. Ikke alle kryptovalutaer kan shortes, men eftersom Ethereum har en høj markedsværdi og en ekstremt høj handelsvolumen, så kan man som regel være ret sikker på, at man kan shorte Ethereum på en handelsplatform, så længe de udbyder shorting.

Hvordan man shorter varierer fra platform til platform. Nogle steder kan man simpelthen finde det aktiv, man er interesseret i, hvorefter man så kan vælge, om man vil købe eller shorte. Men på de fleste handelsplatforme må man lede efter den del af hjemmesiden, hvor man kan handle med syntetiske aktiver. Disse går under forskellige navne såsom derivater, CFD’er, ETF’er, “tokenized assets” eller “leverage trading” (hvilket svarer til gearing på dansk). Man handler altså som regel ikke direkte med Ethereum, men med en eller anden form for derivat. Men eftersom man ikke har nogen planer om at bruge sit Ethereum til noget praktisk (såsom staking eller gebyrer), når man shorter, så spiller det i bund og grund ingen rolle, om aktivet er syntetisk eller ej.

Den eneste form for shorting, som vi entydigt vil fraråde, er såkaldte “binary options” (binære optioner). Her tilføres nemlig et eller flere lag af risiko, fordi man ikke blot må gætte på en bestemt pris, men at denne pris ligefrem må opnås inden for en bestemt tidsramme. Der er ganske enkelt ingen fordele ved binære optioner, så alle andre former for shorting må ses som mere favorable.

Hvis du derimod tror på en stigende pris over tid, bør du læse vores indlæg: Køb Ethereum.

Hvorfor er det farligt at shorte Ethereum?

Det, der gør det virkelig udfordrende at lave succesfulde handler, når man shorter Ethereum, har at gøre med gearing, men også gebyrer og spread kan have en stor betydning. Her kigger vi ganske kort på alle tre, hvorefter vi er klar til at vise, hvad de virkelige farer ved at shorte Ethereum er.

Spread

Spread er et lille gebyr, som man betaler, når man åbner en hvilken som helst handel, og dette gælder også for short-positioner. Disse gebyrer ligger ofte omkring 0,2-1,5% – og det betyder altså, at man allerede “er bagefter”, når man åbner sin handel.

Vedligeholdelsesgebyrer

De fleste short-positioner er omfattet af et lille gebyr, som man betaler én gang i døgnet, for at holde sin position åben. Selv om disse gebyrer ofte er ekstremt små, så kan de løbe op over tid, og man kan på den måde miste måske et par procent, hvilket naturligvis kommer oven i det gebyr, man allerede har betalt i spread.

Gearing

Uanset hvor man shorter, tilbyder handelsplatformen næsten altid gearing. Faktisk kan der ligefrem være en standardindstilling på f.eks. 1:20 eller lignende. Gearing betyder ganske enkelt, at man låner penge til at investere mere, end man egentlig har. Hvis du har 1.000 kr. og gearingen er indstillet til 1:20, så shorter du reelt Ethereum til en værdi af 20.000 kr med denne indstilling.

Dette betyder også, at når prisen falder 1%, så er din position ikke 1% mere værd, men (1% x 20) 20%. Dine 1.000 kr. er nu pludselig 1.200 kr. værd. Dette lyder måske vidunderligt, men det samme gør sig gældende, når prisen går i den forkerte retning.

En dråbe i havet

Hvis vi tager det samme eksempel, men i stedet antager, at Ethereum pludselig stiger 3% (3% x 20 = 60%), så er dine 1.000 kr. pludselig kun 400 kr. værd. Og hvis den stiger endnu 2%, så er dine 1.000 kr. pludselig 0 kr. værd, og din position bliver automatisk likvideret (altså lukket), og du har nu mistet alle dine penge.

Jo højere gearings-niveau, man bruger, des større risiko løber man. Og eftersom Ethereum har store udsving i begge retninger, så er det altså helt afgørende at bruge meget lav gearing, hvis man shorter den.

Den virkelige fare ved at shorte Ethereum

Hvis vi nu lægger vores viden om gebyrer, spread og gearing sammen, tegner det følgende billede sig:

Gearing øger vores følsomhed overfor opadgående priser. Ved at betale et spread på f.eks. 0,5% så skal denne afstand først indhentes, før vi er tilbage ved udgangspunktet. Ved at betale et ekstra gebyr bliver positionens værdi mindre hver dag (om end meget lidt), hvilket er med til at øge den marginale risiko for, at positionen bliver likvideret, inden vores profitmål er nået.

Men faktisk kan det blive endnu værre end det: En del handelsplatforme har nemlig også indstillinger, hvor ens position i stedet for at blive lukket – hvis man rammer likvideringspunktet og positionen er værdiløs – kan blive financieret af ens andre aktiver på handelsplatformen. Som regel kan man dog vælge at få en sms eller e-mail, når ens position nærmer sig likvidering, og her er det altså vigtigt, at man allerede har afgjort med sig selv, hvad man har tænkt sig at gøre i denne situation. Man kan nemlig hurtigt ende med at logge ind og overføre flere og flere penge for at dække en position, der i sidste ende bliver likvideret alligevel, når man ikke har flere penge at poste i den for at holde den i live.

Tjen penge på at shorte Ethereum

Dette er nok en af de hyppigste grunde, til at så mange mennesker taber penge på at shorte. Man fortæller sig selv, at man ikke bruger mere, end man allerede har sat ind på kontoen, men når fristelsen byder sig – og man stadig tror på sin strategi -, så skal man ikke bare være standhaftig for at modstå: Man skal ligefrem trodse sig egen menneskelige natur, der fortæller en, at man skal prøve at vinde sine tab ind igen. Det er vigtigt at have en strategi for, hvordan man agter at håndtere denne situation, før man står i den.

Volatilitet og markedstrend

En anden ting, som det er utroligt vigtigt at begribe, er, at selv om Ethereum befinder sig i en negativ trend sammen med resten af kryptovalutamarkedet, så betyder dette ikke, at den blot går nedad i en pæn, lige linje. Alle grafer danner en slags zig-zag-mønster, hvilket i praksis betyder, at der konstant er små prisudsving i begge retninger.

Når man shorter, må man tage disse naturlige udsving med i sine beregninger. For man kan nemlig sagtens have en idé om, at Ethereums pris vil falde yderligere – og have ret – men stadig tabe penge på at shorte, hvis man ikke tænker på de konstante daglige udsving og samtidigt bruger for høj gearing.

Endelig er det også værd at huske på, at hvis du shorter Ethereum, så satser du strengt taget på, at kryptovaluta-markedet som helhed går ned. Men tror du egentlig på, at dette marked vil fortsætte med at gå ned? Hvis du generelt har tiltro til kryptovaluta-markedets fortsatte vækst, så er det værd lige at minde dig selv om, at du på en indirekte måde sætter dine penge på det stik modsatte, når du vælger at shorte Ethereum.

Hvorfor shorter folk Ethereum?

Nu har vi kigget på en lang række faktorer, der er med til at gøre det farligt at shorte. Men når alt det er sagt, så er der altså også nogle gode grunde, til at mange folk alligevel vælger at shorte Ethereum.

Hvis vi kigger på Ethereums historiske prisudvikling, så kan vi konstatere, at den følger det generelle kryptovaluta-marked. Ethereum udgør i skrivende stund udgør cirka 20% af hele værdien af dette marked, man kan sige, at Ethereum er med til at definere denne trend. Men vi kan også se, at de negative trends på dette marked ofte varer længe. Dette er naturligvis ingen garanti for at mønstret vil gentage sig til evig tid, men det tyder dog på, at når Ethereum falder i pris over længere tid, så vil denne tendens ofte fortsætte.

På aktiemarkedet kan vi f.eks. godt opleve, at markedet som helhed falder 2%, men det betyder ikke, at Amazon ikke kan stige med et par procent i den samme periode. Dette sker meget sjældent i Ethereums tilfælde, hvilket gør det til et oplagt objekt for shorting. Og dette kan man netop drage nytte af ved at shorte Ethereum. Faktisk er der ikke mange andre aktiver, hvor man nogle gange kan føle sig ret sikker på, at der er en altovervejende sandsynlighed, for at prisen vil fortsætte ned i en længere periode.

Shorting Ethereum

Endelig er det også en udbredt praksis at foretage teknisk analyse af Ethereum. Selv om teknisk analyse ikke er en eksakt videnskab, så kan den hjælpe os med at be- eller afkræfte en teori, vi har, såsom at markedet fortsat vil gå ned. Desuden er det ekstremt vigtigt at sætte et profitmål, og indstille positionen til automatisk at lukke, når det er nået. Når man shorter, kan man ikke bare vente og “se hvad der sker”.

Alle disse ting gør det helt oplagt at shorte Ethereum, og hvis man formår at begrænse sit gearingsniveau – og sætte grænser for sine tab -, så kan man vitterligt tjene gode penge på ganske kort tid.

Inden du begynder at shorte Ethereum, er det en god idé at læse mere om kryptovalutaer.

Opsummering

Nu har vi set på, hvad det betyder at shorte. Vi har også brugt en del kræfter på at gennemgå alle de hyppigste risiko-elementer, der er med til at gøre det så risikabelt herunder gearing, spread, gebyrer, markedstrenden og Ethereums volatilitet.

Vi kiggede dog også på, hvorfor det på trods af alle disse farer kan være yderst indbringende og tillokkende at shorte Ethereum, når markedet er særligt gunstigt til det.

Her er en liste over de vigtigste pointer, vi har lært i denne artikel:

 • Når man shorter Ethereum, tjener man penge, når prisen falder
 • De fleste kryptovaluta-handelsplatforme tilbyder shorting af Ethereum
 • Shorting foregår som oftest med syntetiske aktiver
 • Shorting foretages næsten altid med gearing
 • Gearing er den største risiko ved shorting
 • Det er vigtigt at have en fast strategi, når man shorter Ethereum
 • Spread og gebyrer kan gøre det sværere at ramme sit mål, når man shorter
 • Ethereum kan være oplagt at shorte i perioder med nedgang på kryptovaluta-markedet
Køb eller shorte Ethereum 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder det at shorte Ethereum?

Når man shorter Ethereum, tjener man penge, når prisen falder.

Hvordan shorter man Ethereum?

Man kan shorte Ethereum mange steder, f.eks. ved at bruge et instrument, hvis værdi er fastsat til Ethereum.

Kan jeg tjene penge på at shorte Ethereum?

Det er i høj grad muligt at tjene penge på at shorte Ethereum, men mange taber penge, når de gør det, så du bliver nødt til at sætte dig grundigt ind i det for ikke at blive en af dem.

Aktie-aficionado og ejendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder af aktieskole.com og samtidig forfatter her på sitet. Mark har skrevet mere end 1000 artikler om investering og interesserer sig særligt for indeksinvestering, udbytteaktier og investeringsforeninger.

I sin egen portefølje opererer han med en mellem risikoprofil og investerer primært, når han er sikker på, at risikoen ikke overstiger afkastet. Mark begyndte sin investeringsrejse som 13-14-årig og har altså en ganske omfattende erfaring med emnet. Han har investeret i enkeltaktier, copytrading, en række investeringsforeninger og ejendomme.

Se alle artikler af Mark Thorsen