Sådan shorter du Bitcoin

Har du overvejet at shorte Bitcoin? I så fald er denne artikel for dig. Her gennemgår vi nemlig, hvad shorting er, hvordan du kan shorte Bitcoin, og hvad du bør vide, inden du kaster dig ud i det. I takt med at Bitcoin – og kryptovaluta mere generelt – er blevet tiltagende populært, er der nu også efterhånden en del handelsplatforme, der tilbyder shorting af Bitcoin.

Shorting er ganske vist en metode, hvorpå man kan lave stor profit på ganske kort tid, men der er også nogle helt åbenlyse faldgruber forbundet med det, og man kan vitterligt miste alle sine penge og flere til, hvis man ikke ved, hvad man laver. Det er derfor helt essentielt, at man har en basal viden om, hvad der helt præcist er forbundet med shorting – både teoretisk og rent teknisk. I denne artikel forsyner vi dig med en grundlæggende viden om fænomenet, så du i sidste ende selv kan vurdere, om det er noget for dig at shorte Bitcoin.

KØB ELLER SHORT BITCOIN 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvad vil det sige at shorte?

shorting bitcoin

At shorte er i bund og grund en handel, man åbner, hvis man tror, at et aktiv vil miste værdi. I stedet for at købe aktivet i håb om at prisen stiger, hvorefter man så kan sælge og høste differencen, så tjener man altså penge på en short-position, når aktivet falder i værdi. En short-position er altså det modsatte af en long-position, hvor man tror på, at et aktiv vil stige i værdi.

Tidligere indebar shorting som regel, at man lånte aktier og samtidigt indgik en aftale med ejereren, om at man kunne sælge dem tilbage til den samme pris. Dernæst solgte man så aktierne med det samme. Hvis prisen efterfølgende faldt, så kunne man købe det samme antal aktier tilbage på markedet, men nu til en lavere pris for dem. Endelig solgte man aktierne tilbage til den part, man oprindeligt købte dem af. De penge, man sparede på denne handel, udgjorde således ens profit.

I dag bliver næsten al shorting foretaget med syntetiske intrumenter. Dette betyder, at der som regel ikke er nogen, der låner nogen noget, men at en algoritme ganske enkelt er indstillet til at spore prisen på Bitcoin. Når prisen falder, tjener du penge. Når den stiger, mister du penge.

KØB ELLER SHORT BITCOIN 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvordan shorter man Bitcoin?

Selv om man langt fra kan shorte alle kryptovalutaer, så er der rige muligheder for at shorte Bitcoin, og mange handelsplatforme tilbyder i dag denne funktion. Dette skyldes blandt andet, at efterspørgslen er stor, og at Bitcoin har en enormt høj handelsvolumen, og at det derfor er næsten umuligt at manipulere kursen, da dette kræver flere hundrede millioner dollar.

Der er faktisk mange forskellige måder, man kan shorte Bitcoin på. På nogle handelsplatforme kan man ganske enkelt vælge, om man vil købe eller shorte Bitcoin fra den almindelige handelsmenu. På andre handles de som syntetiske instrumenter, og de går under mange navne, f.eks. derivater, CFD’er, “leveraged trading” (red: svarer til “gearing” på dansk), “tokenized assets” eller lignende.

Endelig er der en særlig klasse af shorting, der undertiden kaldes “binære optioner”, hvor man ikke blot må forsøge at gætte på, om kursen falder, men også nogle gange hvor meget og hvor hurtigt. Dette er den mest risikable form for shorting, og man bør undgå den, da der ikke er nogen fordele ved denne metode.

Det er også vigtigt, at man sætter sine indstillinger korrekt, når man åbner en short-position. Dette er der mange årsager til, men de vigtigste er, at hvis man ikke vælger en pris, hvor ens position bliver lukket, så kan prisen stige i mellemtiden, og man går glip af al sin profit. Omvendt bør man også indstille en “stop loss”-grænse, hvilket er et punkt, hvor ordren lukkes og likvideres, inden man taber alle sine penge. I det næste afsnit går vi lidt mere i dybden med gebyrer og andre ting, som er vigtige at have kendskab til.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 5 af de største kryptovalutaer
  • Indberetter automatisk til SKAT
  • Dansk kundeservice
  Kurtage fra Fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  6.5/10
 • saxo toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 20.000 aktier, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Find inspiration med investeringstemaer
  • Automatisk indberetning til SKAT
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til SaxoTraderGo Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
 • capital toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Optimer strategien din med AI-analyse
  • Vælg mellem 6000+ CFD’er
  • Gratis Webinarer, kurser og guider
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Capital.com 83.45% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • libertex toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Brug metatrader til at handle
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Mulighed for høj gearing
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Libertex Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing.
  62.2% af detailinvestorkonti taber penge, når de handler med CFD’er hos denne udbyder.
  Du bør overveje om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.
 • Coinbase toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 10.000+ forskellige kryptovalutaer
  • Få gratis kryptovaluta ved at tage mini-kurser på Coinbase
  • Yderst brugervenlig platform
  Kurtage fra Fra 6,73 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Coinbase Læs Anmeldelse Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
  Du har ingen EU investor garanti.
  Din kapital er udsat for risici.
 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Køb og sælg kryptovaluta uden behov for en Wallet
  • Op til 30:1 gearing
  • Understøtter MetaTrader og cTrader
  Kurtage fra Fra 0,2 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Pepperstone Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse financielle instrumenter og kommer med en høj risiko for tab grundet muligheden for gearing.
  75.9% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
  Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.
 • markets com toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Benyt MetaTrader 4
  • Platform på dansk
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til Markets.com Læs Anmeldelse 68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • lunar toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Dansk kryptovaluta platform
  • Køb kryptovaluta til den bedste kurs
  • Nem indberetning til SKAT
  Kurtage fra 19 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  4.5/10
  Gå til Lunar Læs Anmeldelse Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
Vis flere +

Shorting for begyndere: Gearing, gebyrer og spread

Shorting tilbydes næsten altid med gearing, og en af de vigtigste ting at være opmærksom på, når man shorter Bitcoin, er niveauet af gearing. Gearing betyder, at man låner penge til at investere mere, end man egentlig har. Gearing angives ofte med en talværdi såsom “1:20”.

Dette eksempel betyder, at hvis du shorter Bitcoin for 1.000 kr. med en gearing på 1:20, så får du faktisk lov til at købe Bitcoin for 20.000 kr. Det betyder også, at alle prisudsving bliver ganget med 20 – i begge retninger. Hvis prisen på Bitcoin falder med 5%, så bliver dette fald også ganget med tyve (5% x 20 = 100%), og du har således fordoblet dit oprindelige indskud. Men hvis prisen stiger med 5%, så har du ligeledes mistet 100% af dine 1.000 kr. Nu bliver din position automatisk likvideret (altså lukket), medmindre du vælger at skyde flere penge ind i den for at holde liv i den. Man kan med andre ord både fordoble og miste sine penge på ganske kort tid, når man shorter med gearing. Jo højere gearings-niveau man bruger, des større er risikoen.

Dertil kommer et dagligt gebyr, som man ofte betaler, så længe man holder sin position åben. Selv om disse gebyrer ofte er meget små, så kan de løbe op, hvis man holder sin short-position åben i længere tid, og eftersom de æder værdien af ens position, så bliver man også gradvis mere sårbar overfor eventuelle prisstigninger.

Endelig betaler man som regel også ofte et såkaldt “spread”, når man åbner en handel. Dette er ofte et lille gebyr i størrelsesordenen 0,2-1,5%. Men her skal vi altså atter huske på, at vi handler med gearing. Dette spread er således et “stykke terræn”, som vi må indhente, før vi når vores profitmål.

Er det farligt at shorte Bitcoin?

Det korte svar er “Ja”. Faktisk viser mange studier, at størstedelen af folk, der shorter, taber penge. Men hvorfor er det så risikabelt at shorte Bitcoin? Der er mange svar på dette spørgsmål, og nu vil vi kaste et kort blik på nogle af de vigtigste.

Hvis du tror, at Bitcoin stiger i pris over tid, kan du i stedet vælge at købe Bitcoin.

Du handler mod markedet

Når du åbner en Bitcoin-short-position, så satser du også indirekte på, at hele kryptovaluta-markedet går ned. Men hvis du – i lighed med mange andre – tror på, at kryptovaluta-markedet vokser sig større over tid, så satser du også indirekte penge på, at netop det modsatte vil ske. Selvfølgelig kan man sagtens tro, at kryptovaluta-markedet har en lys fremtid, men stadig tro, at det vil gå ned i en periode. Ikke desto mindre løber man en ekstra risiko ved at satse penge på at at marked går ned, som man egentlig tror, vil gå op.

Gearing, volatilitet, panik, manglende strategi

Gearing, volatilitet, panik, manglende strategi

Den største fare ved at shorte Bitcoin er helt klart gearing. Mange fagfolk siger, at al gearing over 1:2 er uforsvarligt, og de kan have fat i noget. Problemet med gearing er nemlig, at nogle ganske få kursudsving, der i princippet kan vare blot millisekunder, kan likvidere din position, som automatisk lukkes, hvorefter du mister alle dine penge. Og intet marked er så volatilt (altså hurtigt omskifteligt) som netop kryptovaluta.

Men hvad værre er, så tilbyder nogle handelsplatforme funktioner, der automatisk holder ens short-positioner aktive, selv hvis dette sker. Men positionen skal jo financieres af et eller andet, og disse penge kommer typisk fra din investeringskonto. På den måde risikerer man at dræne penge, som man slet ikke aktivt har investeret.

Endelig har mange mennesker også en strategi, når de åbner en short-position. Men hvis de opdager, at positonen snart bliver likvideret, så skynder de sig at sætte flere penge ind på kontoen for at dække disse tab, så positionen kan forblive åben. Hvis man først går i gang med denne praksis, er man virkelig ude på et skråplan. Det er altid tilrådeligt at have en strategi – og endnu mere tilrådeligt at følge den uanset hvad. Man kan ikke vinde alle handler, og nogle gange er den smarte beslutning at acceptere et tab i stedet for at forvandle det til et katastrofalt tab.

Kun de færreste tænker over, at man med gearede short-positioner kan tabe mere, end man oprindeligt investerede, men det kan man altså, især hvis man ikke vogter sig for det på forhånd. Dette er de primære årsager, til at det er så risikabelt at shorte Bitcoin.

Hvorfor shorte Bitcoin?

bitcoin himmelflugt

På trods af alle de farer, risici og faldgruber, vi har lært om, så er der faktisk nogle helt åbenlyse grunde, til at mange mennesker shorter Bitcoin. Den absolut mest oplagte af disse er, at kryptovalutamarkedet historisk set har bevæget sig i store, langvarige trends. Disse trends er oven i købet netop drevet af Bitcoin. Dette skyldes, at Bitcoin udgør en enorm del af den samlede markedsværdi af hele kryptovaluta-markedet. I skrivende stund ligger denne værdi lige under 40%.

Når Bitcoin falder, så falder resten af markedet også. Men dette afstedkommer også typisk en stor mistillid til hele kryptovaluta-markedet, hvilket skaber stor kapitalflugt, og mange investorer vælger derfor at sætte deres penge i såkaldte stablecoins – eller forlader markedet helt. Dette kan atter medføre en kædereaktion, hvor folk sælger endnu flere altcoins, Ethereum og ikke mindst Bitcoin. Således ser vi ofte længerevarende perioder med negativ vækst på hele markedet, og i særdeleshed i Bitcoins pris.

Hvis man kan identificere en negativ trend, så har man en unik chance for at tjene store penge på at shorte Bitcoin. Og i mange tilfælde er dette noget, der kan opnås på ganske kort tid, såsom dage eller uger. Hvis man laver gearet shorting, så behøver prisfaldet oven i købet ikke være særlig stort – typisk blot nogle få procentpoint – før man kan tjene store penge.

Der findes ikke noget tilsvarende aktiv på aktiemarkederne, som i den grad definerer hele markedet. Selv om det naturligvis er meget lettere at tjene penge på at shorte aktier under en nedadgående trend, så er der stadig mange aktier, der stiger i pris selv under de værste kriser. Men når uheldet er ude på kryptovalutamarkedet, så kan det se virkelig skidt ud i lange perioder. Og netop af denne årsag kan man sige, at Bitcoin udgør en unik chance for at shorte, hvilket betyder, at man kan tjene gode penge, når alle andre går i panik og sælger deres Bitcoin.

Man kan med andre ord befinde sig i en situation, hvor man er helt overbevist om, at en negativ pristrend vil fortsætte i et stykke tid. I stedet for at være ulykkelig og handlingslammet, kan man i disse situationer shorte Bitcoin.

Det bør nævnes, at de fleste mennesker, der tjener penge på shorting, også gør brug af teknisk analyse. Du behøver ikke nødvendigvis selv være i stand til at foretage teknisk analyse, men du bør vide, at det er noget, mange andre gør, og eventuelt finde nogle analytikere, som du føler er kompetente.

Hold øje med Bitcoin kursen, så du kan se, hvornår du skal købe eller shorte.

Hvorfor er det svært at time en short-position?

bitcoin markedstrend

For at give et indblik i, hvor svært det kan være at time en short-position, selv om man har ret i, at Bitcoin falder i pris, kan vi kaste et blik på denne graf. Grafen viser prisen på Bitcoin gennem en tilfældigt udvalgt måned i 2021. Fra starten af perioden til slutningen faldt prisen fra cirka $47.000 til cirka $43.000. Dette svarer groft sagt til et prisfald på 8,5%.

Men inden dette skete, steg prisen faktisk til cirka $51.800. Dette svarer til en stigning på 10,2%. Hvis man havde haft en short-position åbnet med gearing på 1:10 eller højere, var ens position således blevet likvideret, og man havde mistet hele sin investering. Man må med andre ord forvente store udsving i begge retninger – og man bliver nødt til at moderere sit gearingsniveau, så man kan overleve disse prisudsving.

Om du vil købe eller shorte Bitcoin, er det en god idé at have en general forståelse for kryptovalutaer.

Opsummering

Nu har vi set på, hvad det vil sige at shorte – og hvordan man kan shorte Bitcoin. Vi lærte også de vigtigste grundbegreber, som man må kende til, før man kaster sig ud i shorting. Vi gennemgik også de største risici og lærte, hvorfor det er så risikabelt at shorte Bitcoin. Vi så også, hvorfor det kan være svært at time en short-position.

Endelig lærte vi også, hvorfor det stadig i nogle tilfælde kan betale sig at shorte Bitcoin. Du skulle nu gerne have en god idé om, hvorfor det er så populært og udbredt at shorte Bitcoin – på trods af de mange farer forbundet med det. Her er nogle af de vigtigste pointer fra denne artikel:

 • Når man shorter Bitcoin, tjener man penge, når Bitcoins pris falder
 • Der er mange måder at shorte Bitcoin på
 • Man skal være ekstra opmærksom på gearing, gebyrer og spread, når man shorter
 • Når man shorter vædder man per definition imod markedet
 • Bitcoin er i nogle perioder særligt oplagt at shorte pga. langvarige negative trends
SHORTING BITCOIN 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Ofte Stillede Spørgsmål

Hvad betyder det at shorte Bitcoin?

Det betyder i korte træk, at man tjener penge, når prisen på Bitcoin falder.

Hvordan shorter man Bitcoin?

Man åbner en short-position på en handelsplatform, der tilbyder shorting.

Er det farligt at shorte Bitcoin?

Ja, det er meget risikabelt at shorte Bitcoin især pga. gearing og uventet volatilitet.

Kan jeg tjene penge på at shorte Bitcoin?

Ja. Hvis man formår at styre sin risiko og time sin short-position, kan man tjene gode penge på at shorte Bitcoin.

Aktie-aficionado og ejendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder af aktieskole.com og samtidig forfatter her på sitet. Mark har skrevet mere end 1000 artikler om investering og interesserer sig særligt for indeksinvestering, udbytteaktier og investeringsforeninger.

I sin egen portefølje opererer han med en mellem risikoprofil og investerer primært, når han er sikker på, at risikoen ikke overstiger afkastet. Mark begyndte sin investeringsrejse som 13-14-årig og har altså en ganske omfattende erfaring med emnet. Han har investeret i enkeltaktier, copytrading, en række investeringsforeninger og ejendomme.

Se alle artikler af Mark Thorsen