The Metaverse – Status for metaverset i september 2022

I de sidste par år er det blevet almindeligt at tale om “the metaverse” – eller på dansk: Metaverset. Men hvad er the metaverse egentlig? Er det ét sted? Eller flere? Hvordan hænger metaverset sammen med kryptovaluta og blockchain-teknologi? Hvilken rolle spiller DeFi i metaverset? Og hvad er det egentlig, Facebook har gang i på den front?

Her kigger vi på nogle eksempler, hvor kryptovaluta og blockchain allerede er smeltet sammen til nogle meget succesrige metaverser. Vi beskriver også, hvordan disse verdener hænger sammen med DeFi-fænomenet, og hvilken rolle NFT’er spiller i den forbindelse. Endelig forsøger vi at besvare, om metaverset smelter sammen til ét, og hvordan man kan investere i det.

KØB KRYPTO HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvad er the metaverse?

The metaverse er kort sagt et virtuelt univers, der eksisterer parallelt med den fysiske verden. Oprindeligt stammer ordet fra science fiction-litteraturen, hvor det blev brugt til at beskrive fiktionsuniverset i et litterært værk. Senere kom en ny betydning til, og metaverse blev nu brugt til at referere til de mange virtuelle spilverdener, som folk lever og færdes i online.

I de senere år er folk begyndt at tale om THE metaverse; metaverset – hvilket antyder, at der er tale om ét sted. Dette er en anelse misvisende, selv om der er en god grund, til at folk omtaler det på denne måde. Tanken er, at alle de virtuelle rum, som forskellige firmaer, organisationer og privatpersoner bygger, vil blive interaktive i den forstand, at man som bruger kan “rejse” fra det ene til det andet, og at man i avatar-form kan bruge en lang række virtuelle valutaer til at betale for ydelser i alle disse virtuelle verdener.

Visionen varierer en anelse, afhængigt af hvem man spørger. I næste afsnit går vi i dybden med, hvad Facebooks vision er, men overordnet kan man sige, at metaverset er karakteriseret ved at være et netværk af virtuelle verdener, der er baseret på social interaktion. Om det ender med at smelte sammen til én stor virtuel verden, som science fiction-filmene har antydet, ved vi endnu ikke.

For at forstå mere om metaverse coins bør du læse vores indlæg om kryptovaluta for begyndere.

KØB KRYPTO HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvad er Facebook Meta?

Hvad er Meta?

Facebook (herefter: Meta) har ikke opfundet termen “metaverse”, men de har i særdeleshed taget en trend, der stadig er i et nogenlunde tidligt stadie, og forsøger nu at gøre den til deres. De er ligefrem så dedikerede til denne idé, at Facebook har skiftet navn til Meta. Men hvorfor har de gjort dette? Og hvilken vision har de om metaverset?

Når man læser, hvad Meta og Mark Zuckerberg selv skriver om dette, giver det lidt klarhed. Først og fremmest anerkender Meta fuldt ud, at metaverset ikke blot er ét univers, men mange forskellige. Som de skriver:

“Metaverset er en række virtuelle rum, hvor man kan skabe og opdage med andre mennesker, som befinder sig andre steder.”

Facebooks meta

Efterfølgende nævner de samvær, arbejde, spil, indlæring, handel, skabelse m.v. Vi kan også læse mere om, hvordan firmaet satser på at skabe disse virtuelle rum ved hjælp at virtual reality, augmenteret reality samt smart glasses. Visionen, der beskrives, er altså en fremtidsutopi (eller dystopi, afhængigt af ens holdning til dette), hvor folk kan interagere med hinanden i nærmest alle sociale sammenhænge ved hjælp af fysiske produkter såsom VR-headsets eller smart glasses.

Vi kan desuden læse om, hvordan der arbejdes på metaverset ved hjælp af en lang række “legater”, hvor eksterne samarbejdspartnere altså arbejder på at bygge og forbedre de forskellige elementer i dette univers. Om dette vitterligt vil gøre verden til et bedre sted, er noget, vi alle må tage stilling til i løbet af det næste årti, men der er ingen tvivl om, at Facebook er all in på denne vision, og det er der da også gode grunde til. Er man det første firma, der åbent taler om metaverset, så er man nærmest automatisk first mover, hvilket naturligvis er værdifuldt for ens brand-værdi.

Meta nævner ikke noget direkte om blockchain-teknologi eller kryptovaluta i deres mange artikler om metaverset, men der bliver dog talt om “den virtuelle økonomi”. Andre steder kan man også læse om Facebook/Metas egen blockchain, der nu har skiftet navn fra Libra til Diem. Diem er endnu ikke på markedet, men planen er angiveligt at lave en blockchain, der kan bruges til at udstede en række stablecoins. Om Diem i sig selv er investeringsværdigt, er umuligt at sige i skrivende stund.

Summa summarum: Meta lader vitterligt til at satse hårdt på at blive den største spiller i den virtuelle fremtidsverden, som vi efterhånden er godt i gang med at bygge. Ved at sidde på det, der potentielt kan blive et af verdens største betalingsnetværk (Diem), så kan Meta altså tjene penge på de mikro-gebyrer, der konstant betales af den globale befolkning, når de interagerer med hinanden i metaverset.

Læs mere om Meta aktie.

Findes metaverset allerede?

Vi har allerede kigget på, at metaverset ikke blot er ét sted. Det er nemt at forestille sig, at hele verden en dag kan være forbundet virtuelt i en lang række metaverser, og at man f.eks. kan bevæge sig fra det ene univers til det næste med den samme avatar. Men eftersom metaverset er noget, der gradvist bliver opbygget, så er det også rimeligt at spørge, om dele af metaverset allerede findes?

Det korte svar er “ja”. Faktisk er der i kryptovaluta-industrien allerede adskillige bud på, hvordan fremtidens metavers kan se ud. Det, der karakteriserer disse metaverser, er, at de ikke alene tillader brugere at færdes i dem; de gør det også muligt at designe og bygge genstande, elementer og sågar spil inde i de respektive universer. Desuden gør de alle brug af NFT’er, og man kan altså erhverve sig disse enten som spiller eller som spildesigner. Herefter kan man sætte dem til salg – eller købe andres NFT’er – på dertil indrettede NFT-markedspladser.

Eftersom alt dette foregår på the blockchain, så er det hele altså indirekte sammenknyttet med kryptovaluta og også indirekte den decentraliserede økonomi (red: såkaldt DeFi). Faktisk er det nok rimeligt at påstå, at blockchain og kryptovaluta er det felt, der har taget de største skridt med henblik på at bygge morgendagens metavers, netop fordi de smelter sammen med den globale, virtuelle økonomi. Om de decentraliserede metaverser vil besejre de centraliserede – eller om de formår at leve en fredelig sameksistens – må tiden vise.

Her kaster vi i hvert fald et kort blok på tre forskellige kryptovalutaer, der alle bidrager til metaverset, som det pt. tager sig ud.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 5 af de største kryptovalutaer
  • Indberetter automatisk til SKAT
  • Dansk kundeservice
  Kurtage fra Fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  6.5/10
 • saxo toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 20.000 aktier, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Find inspiration med investeringstemaer
  • Automatisk indberetning til SKAT
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til SaxoTraderGo Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
 • capital toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Optimer strategien din med AI-analyse
  • Vælg mellem 6000+ CFD’er
  • Gratis Webinarer, kurser og guider
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Capital.com 83.45% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • libertex toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Brug metatrader til at handle
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Mulighed for høj gearing
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Libertex Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing.
  62.2% af detailinvestorkonti taber penge, når de handler med CFD’er hos denne udbyder.
  Du bør overveje om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.
 • Coinbase toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 10.000+ forskellige kryptovalutaer
  • Få gratis kryptovaluta ved at tage mini-kurser på Coinbase
  • Yderst brugervenlig platform
  Kurtage fra Fra 6,73 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Coinbase Læs Anmeldelse Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
  Du har ingen EU investor garanti.
  Din kapital er udsat for risici.
 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Køb og sælg kryptovaluta uden behov for en Wallet
  • Op til 30:1 gearing
  • Understøtter MetaTrader og cTrader
  Kurtage fra Fra 0,2 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Pepperstone Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse financielle instrumenter og kommer med en høj risiko for tab grundet muligheden for gearing.
  75.9% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
  Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.
 • markets com toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Benyt MetaTrader 4
  • Platform på dansk
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til Markets.com Læs Anmeldelse 68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • lunar toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Dansk kryptovaluta platform
  • Køb kryptovaluta til den bedste kurs
  • Nem indberetning til SKAT
  Kurtage fra 19 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  4.5/10
  Gå til Lunar Læs Anmeldelse Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
Vis flere +

Decentraland (MANA)

Decentraland logo

Decentraland er et stort, virtuelt univers, hvor der nærmest ikke er nogen grænser for, hvad brugerne kan foretage sig. Man kan købe land, opføre bygninger, åbne forretninger, gå på opdagelse, spille spil og meget andet, og næsten alle genstande i dette univers er NTF’er. Dette store farverige univers kan virke som lidt af et galehus, men projektet drives som en såkaldt DAO og har et stort og stærkt community. Det var også et af de første metaverser, der virkelig blev populært.

Læs mere om at købe Decentraland.

KØB DECENTRALAND HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

The Sandbox (SAND)

The Sandbox logo

The Sandbox ser på overfladen anderledes ud end Decentraland, men også her kan brugerne spille alverdens “spil i spillet”. Faktisk kan enhver person, der har mod på det, bruge The Sandbox Game Maker til at designe deres egne spil. Man kan således nyde alverdens spil som bruger, eller man kan forsøge at tjene til dagen og vejen som udvikler i og af The Sandbox. Også her kan brugerne finde, høste, skabe, købe og sælge NFT’er, der kan bruges i universet – eller handles udenfor det.

Læs mere om at købe The Sandbox.

KØB SANDBOX HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Enjin Coin (ENJ)

Enjin coin logo

Enjin Coin har et bredere sigte end de to førnævnte kryptovaluta-projekter. Det oprindelige mål med dette token var at blive det største token, der bliver brugt i spilindustrien. Enjin har da også en lang række prestigefulde partnerskaber. Men i de senere år har Enjin påtaget sig en endnu større mission, nemlig at blive en af de primære valutaer i den store digitale verdensøkonomi: Metaverset.

Læs mere om at købe Enjin Coin.

KØB ENJIN HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Er fremtidens metavers centraliseret eller decentraliseret?

Man kan sige, at der er to forskellige tilgange til at bygge metaverset: Den centraliserede og den decentraliserede. Meta er skoleeksemplet på den førstnævnte slags. Men der findes også allerede adskillige eksempler på decentraliserede tilgange, og begge har deres fordele og ulemper.

De centraliserede har den åbenlyse fordel, at de kan poste milliarder i et hvilket som helst forskningsområde, og at de kan tiltrække nogle af verdens dygtigste programmører, videnskabsfolk og marketingseksperter. På den anden side er store organisationer ofte mindre fleksible, og de bruger også mange kræfter på at signalere, at de er inkluderende og ansvarlige – og må således konstant lefle for både lovgivere og diverse interessegrupper. Dette kan forhale og forsinke udviklingen.

De decentraliserede aktører har den fordel, at de kan bruge en såkaldt DAO-struktur. DAO står for Decentralized Autonomous Organization, og idéen er her, at der ikke er nogen central magtstruktur i organisationen, men at alle kan indsende forslag til udvikling, ændringer, forskning, marketing, osv., hvorefter der stemmes om forslaget af de folk, der ejer den pågældende kryptovaluta, der også bruges som belønning til de folk, der udfører arbejdet. Dette skaber stor fleksibilitet, og man slipper for næsten alt, der lugter af administration. Den største ulempe er, at man ikke altid kan regne med, at flertallet ved, hvad der er bedst for organisationens fortsatte succes i fremtiden.

Som den israelske historiker Yuval Noah Harari har beskrevet i flere af sine bøger, så er der en overordnet tendens, til at “magt” (i en bred forstand) bliver mere og mere centraliseret over tid. På den baggrund er det rimeligt at tænke, at metaverset i sidste ende havner på hænderne af ét eneste firma. Omvendt kan vi kigge på den store succes, som decentralisering har haft i det sidste årti – i form af blockchain-teknologi, kryptovaluta og DAO-strukturer. Dette synes at varsle, at fremtidens metavers i hvert fald delvist er decentraliseret. Lige nu lader denne tilgang i hvert fald til at trives.

Hvornår smelter metaverserne sammen til ét?

Nu har vi set en række eksempler på metaverser, der allerede findes eller er ved at blive udviklet. Men vi har endnu ikke gjort det helt tydeligt, hvordan disse verdener hænger sammen med hinanden.

I dag kan man ikke rejse fra ét metavers og ind i et andet med den samme avatar. Men faktisk er det meget rimeligt at antage, at dette bliver muligt en dag – og den dag er måske ikke så langt ude i fremtiden, som man lige skulle tro. Vi kan spørge på en anden måde: “Hvilke ting må være på plads, før man kan rejse virtuelt mellem metaverser?”

Der er en række komponenter, der må være på plads, før denne ligning går op. Men faktisk har vi allerede udviklet mange af dem. NTF-teknologien gør, at man kan have eneret over specifikke genstande, steder, karakterer, genstande, avatarer osv. Den underliggende blockchain-teknologi gør, at man kan handle med disse genstande på kryds og tværs af grænser: Virtuelle såvel som geografiske. Faktisk er den eneste manglende brik, at teknologien, der underligger de enkelte metaverser, er kodet på en sådan måde, at de kan kommunikere med hinanden; et såkaldt standardiseret repræsentations-format. Dette nævnes faktisk direkte i Metas beskrivelse af metaverset.

Der må med andre ord finde en eller anden ensretning sted. En god sammenligning er måske Ethereums Virtual Machine. Denne virtuelle maskine er i bund og grund et gratis værktøj, som udviklere kan bruge til at designe deres egne blockchains, der er baseret på Ethereums kildekode. Økonomisk set er “fidusen”, at man for at bruge disse nye blockchains, bliver nødt til at foretage overførsler på Ethereums blockchain-netværk. Men sekundært er der også den fordel, at man bruger et kodesprog, der er så udbredt, at næsten alle moderne handelsplatforme kan kommunikere med det. Med andre ord: Alt, der er bygget på Ethereums Virtual Machine, kan nemt og ubesværet integreres i hele DeFi-infrastrukturen. Og det er netop, hvad der gør, at Ethereum har spillet så central en rolle i DeFi.

Metaverse coins

Den mest oplagte måde at gøre noget lignende med metaverset på, er at skabe et udviklerværktøj, der er så nemt at bruge, at alle kan bygge dele af – og bidrage til – metaverset: En pendant til Ethereums Virtual Machine. Faktisk vil jeg gå så vidt som til at sige, at hvis Facebook ikke udvikler dette program, så vil en af deres konkurrenter utvivlsomt gøre det. Og her er det måske, at de decentraliserede metaverser har en fordel, da de ofte bruger en open source-tilgang, så alle kan benytte og forbedre deres teknologi, hvorimod Meta – og andre store firmaer – har en interesse i at være ene-ejer af den teknologi, de selv udvikler.

Det er muligt, at fremtidens blockchains vil være i stand til at levere en løsning på disse problemer, så data fra ét univers kan importeres ind i et andet, selv om de ikke er baseret på det samme programmeringssprog. Dette er under alle omstændigheder et problem, der må løses, før vi i sandhed kan tale om ét metavers.

Hvordan investerer man i metaverset?

Der er mange måder, hvorpå man indirekte kan investere i metaverset. De mest oplagte er f.eks. at købe Meta-aktier og eventuelt nogle af de kryptovalutaer, der allerede fungerer som brændstof for de største blockchain-metaverser, såsom Decentraland, The Sandbox og Enjin Coin.

Endelig kan man holde øje med nye blockchain-projekter, som kommer til, da det meget vel kan tænkes, at denne sektor kommer til at drive udviklingen af fremtidens metaverser. Det skal dog siges, at selv om kryptovaluta-investeringer altid er behæftet med en hvis risiko, så kan det være mere sikkert at købe de store, etablerede coins, der allerede har bevist, at de har et produkt, der vitterligt bliver brugt.

Opsummering

Nu har vi lært, hvad the metaverse er, hvilke forskellige former det kan tage – og taget et kig på, hvad det er for et metavers, som Facebook forsøger at bygge. Vi så desuden på en række decentraliserede kryptovaluta-baserede metaverser, og gik lidt ind i, hvad forskellen på et decentraliseret og et centraliseret metavers er.

Endelig kiggede vi på, om det er rimeligt at antage, at metaverserne smelter sammen til ét, og hvilke ting, der må være på plads, før dette kan forventes at ske. Her er en liste over nogle af de vigtigste pointer i denne artikel:

 • The metaverse/metaverset er en række virtuelle universer, hvor folk kan interagere, handle og skabe ting.
 • Facebook satser på at blive first mover vedrørende fremtidens metavers.
 • Facebooks kryptovaluta, Diem, bliver muligvis integreret i metaverset.
 • Der findes allerede blockchain-baserede kryptovaluta-metaverser.
 • Der er teknologiske problemer, der må overvindes, før metaverserne smelter sammen til ét.
 • Man kan indirekte investere i metaverset via visse aktier og kryptovalutaer.

Se vores liste over de bedste kryptovalutaer.

KØB ENJIN HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er the metaverse/metaverset?

En lang række virtuelle verdener, hvor folk sammen kan interagere, skabe ting og handle.

Hvad er Facebooks metaverse?

En vision om at blive first mover indenfor metaverset.

Hvordan investerer man i metaverset?

Man kan indirekte investere i det ved at købe visse tech-aktier eller kryptovaluter.

Findes metaverset allerede?

I en hvis forstand, ja, men de enkelte metaverser er endnu ikke forbundet med hinanden.

Aktie-aficionado og ejendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder af aktieskole.com og samtidig forfatter her på sitet. Mark har skrevet mere end 1000 artikler om investering og interesserer sig særligt for indeksinvestering, udbytteaktier og investeringsforeninger.

I sin egen portefølje opererer han med en mellem risikoprofil og investerer primært, når han er sikker på, at risikoen ikke overstiger afkastet. Mark begyndte sin investeringsrejse som 13-14-årig og har altså en ganske omfattende erfaring med emnet. Han har investeret i enkeltaktier, copytrading, en række investeringsforeninger og ejendomme.

Se alle artikler af Mark Thorsen