Hvad er Terra?

En af de allermest populære og interessante kryptovalutaer hedder Terra (LUNA), men hvad er Terra egentlig? Hvad kan man bruge denne kryptovaluta til? Hvad er dens formål? Og hvorfor investerer folk i Terra? I denne artikel vil du lære svaret på alle disse spørgsmål – samt adskillige andre.

Terra (LUNA) er blevet en af de allerstørste kryptovalutaer, og den har ligget i top-10 over de største af slagsen i længere tid. Men hvordan kan det være, at netop denne kryptovaluta er havnet i denne position? Hvis man læser om Terra, opdager man hurtigt, at det faktisk ikke er helt enkelt at forstå, hvad formålet med den er, og hvordan det hænger sammen med Terras kurs. Formålet med denne artikel er at forklare disse ting på en forståelig måde, så du har en god forståelse af, hvad Terra er, inden du kaster dig ud i en eventuel investering.

KØB TERRA COINS HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Facts om Terra

Terra er et relativt ambitiøst foretagende, og der er en del tekniske aspekter, som vi forklarer om lidt. Her er en oversigt over nogle grundlæggende facts om Terra:

 • Terra er grundlagt af Daniel Shin og Do Kwon, der begge er koreanere.
 • Terra er en unik blockchain, der er designet ved hjælp af Cosmos’ “Software Development Kit”.
 • LUNA er et governance token, der giver stemmeret vedrørende vigtige beslutninger angående Terra.
 • LUNA bruges til at opretholde værdien på en stablecoin ved navn UST.
KØB TERRA COINS HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Hvad er formålet med Terra?

Terra har – i modsætning til de fleste andre kryptovalutaer – ét hovedformål; nemlig at skabe og opretholde værdien af en stablecoin; i dette tilfælde TerraUSD (UST). UST er en såkaldt stablecoin, og prisen på en stablecoin er per definition fastlåst til prisen på en almindelig, national valuta, såkaldt “fiat-valuta”. Det er således meningen, at UST altid skal være nøjagtigt én amerikansk dollar værd.

Det skal i øvrigt nævnes, at Terra også bruges til at stabilisere prisen på tre andre stablecoins, nemlig TerraKRW (KRT), hvilket er en virtuel udgave af den sydkoreanske møntfod, won, den mongolske valuta, tugrik, samt en særlig valuta, der udstedes af den Internationale Valutafond. Terra har angiveligt planer om at føje flere valutaer til deres portefølje af stablecoins i fremtiden. Her fokuserer vi dog på UST, da den klart er den mest populære og efterspurgte af disse stablecoins.

Læs mere om at købe Terra.

 • nordnet toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 5 af de største kryptovalutaer
  • Indberetter automatisk til SKAT
  • Dansk kundeservice
  Kurtage fra Fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  6.5/10
 • saxo toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 20.000 aktier, Kryptovaluta, Indekser, Valuta og Råvarer
  • Find inspiration med investeringstemaer
  • Automatisk indberetning til SKAT
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til SaxoTraderGo Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
 • capital toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Optimer strategien din med AI-analyse
  • Vælg mellem 6000+ CFD’er
  • Gratis Webinarer, kurser og guider
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Capital.com 83.45% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • libertex toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Brug metatrader til at handle
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Mulighed for høj gearing
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. Vurdering af Mobilapp
  8/10
  Gå til Libertex Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing.
  62.2% af detailinvestorkonti taber penge, når de handler med CFD’er hos denne udbyder.
  Du bør overveje om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge.
 • Coinbase toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Vælg mellem 10.000+ forskellige kryptovalutaer
  • Få gratis kryptovaluta ved at tage mini-kurser på Coinbase
  • Yderst brugervenlig platform
  Kurtage fra Fra 6,73 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Coinbase Læs Anmeldelse Investering i kryptoaktiver er ureguleret i visse EU-lande og Storbritannien.
  Du har ingen EU investor garanti.
  Din kapital er udsat for risici.
 • pepperstone toplist stb 1
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Køb og sælg kryptovaluta uden behov for en Wallet
  • Op til 30:1 gearing
  • Understøtter MetaTrader og cTrader
  Kurtage fra Fra 0,2 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  9/10
  Gå til Pepperstone Læs Anmeldelse CFD’er er komplekse financielle instrumenter og kommer med en høj risiko for tab grundet muligheden for gearing.
  75.9% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.
  Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at miste dine penge.
 • markets com toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Stort udvalg af CFD’er
  • Benyt MetaTrader 4
  • Platform på dansk
  Kurtage fra 0 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  7/10
  Gå til Markets.com Læs Anmeldelse 68% af detailinvestorer taber penge på CFD handel.
 • lunar toplist stb
  Vurdering
  Unikke fordele
  • Dansk kryptovaluta platform
  • Køb kryptovaluta til den bedste kurs
  • Nem indberetning til SKAT
  Kurtage fra 19 kr. Kontogebyr 0 kr. pr. år Vurdering af Mobilapp
  4.5/10
  Gå til Lunar Læs Anmeldelse Alle investeringer forgår på egen risiko. Man kan risikere at tabe sit investerede beløb.
Vis flere +

Hvad påvirker prisen på Terra?

Normalt er svaret på dette spørgsmål, at prisen primært påvirkes af udbud og efterspørgsel. Selv om dette også gælder for Terra, så er der faktisk nogle indbyggede mekanismer, der er skabt for at regulere prisen på Terra, og dem forklarer vi her.

Hvis man læser en beskrivelse af, hvordan Terra fungerer, så er det ikke umiddelbart indlysende, hvad der menes med, at “Terra bruges til at stabilisere prisen på UST”. “Jo tak, men hvordan?”, er det åbenlyse spørgsmål. Faktisk kan man læse en fuldkommen udtømmende forklaring af dette i de dokumenter, som findes på Terras hjemmeside, men denne forklaring er en ekstremt teknisk udredning af, hvordan algoritmerne fungerer. Her er en lettere simplificeret udlægning:

Der findes to puljer (kaldet pools): Én med LUNA og én med UST. Brugerne “brænder” LUNA for at skabe UST, og de brænder UST for at skabe LUNA. Når man brænder en kryptovaluta, sendes den i praksis til en “død” wallet, som ikke kan tilgås af nogen. Dette betyder, at antallet af UST og LUNA ændrer sig hele tiden.

prisstigning

Når prisen på UST stiger (over $1), betyder det, at efterspørgslen er for stor i forholdet til antallet af tokens, der er i omløb. Strukturen motiverer brugerne til at brænde tokens: De brænder altså LUNA-tokens og skaber til gengæld et antal UST-tokens, som svarer til den værdi, de har brændt. Dette betyder, at der nu eksisterer flere UST-tokens, og at prisen på LUNA stiger (en anelse), da der nu er færre tokens i omløb (fordi de er brændt). Denne mekanisme er med til at sikre, at prisen på UST ikke bliver for høj.

Omvendt sker det også nogle gange, at UST falder i værdi, så den ikke længere er en hel dollar værd. Dette skyldes, at der er for mange tokens i omløb – i forhold til, hvor stor efterspørgslen er. Her motiverer strukturen brugerne til at brænde UST og lave dem om til LUNA-tokens. Dette medfører, at der nu eksisterer færre UST-tokens, hvilket får prisen til at stige, så den atter når op på én dollar. Dette betyder, at der er flere LUNA-tokens i omløb, og at prisen derfor (alt andet lige) vil falde. Denne mekanisme sikrer, at prisen på UST ikke bliver for lav.

Den omtalte “motivation” er en form for arbitrage, som brugerne altid kan benytte sig af. Man kan nemlig altid bytte UST for LUNA eller omvendt, og når den relative værdi på den ene overstiger den anden, er der altså mulighed for at lave profit. Hvis ingen benytter sig af dette, bliver den mulige profit endnu større, hvilket øger sandsynligheden for, at nogen gør brug af den.

Idéen er faktisk enormt simpel, og den egentlige innovation er, at man ikke blot veksler LUNA for UST eller omvendt, men at den ene valuta, man veksler for, altid bliver brændt, så antallet af tokens i omløb falder. Det er såre simpelt, men systemet har bevist, at det fungerer, hvilket i sig selv er en innovation, da der i nogle tilfælde er tvivl om, hvad der egentlig sikrer værdien på en stablecoin.

Se mere i vores artikel om Terra kurs.

Kan man tjene penge på Terra?

I praksis betyder alt dette, at jo større efterspørgsel der er på UST, des mere vil værdien på LUNA stige. Dette er ganske enkelt resultatet, at de indbyggede mekanismer, som vi så på i det forrige afsnit. Men dertil kommer selvfølgelig, at man også kan købe LUNA som en spekulativ investering. Og det er der ganske givet mange, som vælger at gøre.

Når man først har forstået, hvordan dette system fungerer, så er LUNA vitterligt en meget tillokkende investering, da man teoretisk set kan tjene penge på, at en stablecoin bliver brugt mere og mere. Og eftersom øget efterspørgsel på UST medfører prisstigninger på LUNA, så er det relevante spørgsmål: Hvilke ting kan medføre øget efterspørgsel på UST?

Hvad skaber efterspørgsel på Terra?

Terra har angiveligt arbejdet ret hårdt på at få UST integreret i forskellige systemer rundt om i verden, hvilket er med til at øge efterspørgslen. Faktisk er Terra (og UST) integreret i så mange systemer, at det er umuligt at nævne dem alle her, men for god ordens skyld vil vi kigge på et par eksempler, hvor UST er kommet til at spille en central rolle.

Anchor Protocol (ANC) er f.eks. en DeFi-kryptovaluta og et sted, hvor folk kan låne og udlåne penge – blandt andet ved at bruge UST. Her kan man sågar få 19,5% årlig forrentning på sine UST (i hvert fald i skrivende stund), hvilket er så attraktivt, at det er noget, mange mennesker vil vælge at gøre.

Dette er er godt eksempel på, hvordan UST bliver brugt, og der er tale om lignende integrationer i blandt andet Mirror, Astroport og Pylon Protocol. Desuden findes der også eksempler, der ligger uden for DeFi, f.eks. StarTerra, der er en såkaldt “launchpad”, der søsætter nye (NFT-) spil, som man kan tjene penge på at spille. Endelig har Terra deres egen DEX (red: Decentraliserede handelsplatform), kaldet Terraswap, hvor UST spiller en stor rolle som den største stablecoin, der faktisk er den eneste valuta, som alle andre valutaer handles mod på denne platform. Man skal med andre ord bruge UST for at købe, og hvis man sælger, ender man også med UST.

Faktisk er Terraswap i skrivende stund den 28-største decentraliserede handelsplatform. Dette lyder måske ikke imponerende, men med tanke på, at de “kun” udbyder lidt over 60 kryptovalutaer – og på trods af det har en daglig handelsvolumen, der ofte ligger i størrelsesordenen omkring $35 Millioner, så er det let at se, at der alene på den konto opstår et stort behov for UST.

Der er ét sidste spørgsmål, som må besvares, før vi kan give et entydigt svar på, hvad alt dette betyder for en person, der overvejer at købe Terra: Nemlig om Terra er immun overfor markedstrenden på kryptovaluta-markedet, eller om den ligger lige så meget under for den, som alle andre kryptovalutaer?

Påvirkes Terra af prisen på Bitcoin?

Da jeg undersøgte, hvordan Terra bruges til at stabilisere prisen på UST, var jeg efterladt med ét spørgsmål: “Betyder dette, at prisen på Terra er helt løsrevet fra kryptovaluta-markedet?”. Efter at have foretaget research på hundredevis af kryptovalutaer har jeg nemlig set det samme mønster igen og igen: Næsten alle kryptovalutaer følger til nogen grad Bitcoins prisudvikling. Jeg opdagede for nyligt sågar en næsten identisk korrelation mellem kursen på Coinbase-aktien og Bitcoin. Der er med andre ord ingen tvivl om, at denne korrelation eksisterer.

Men eftersom Terra netop forsøger at skabe grundlaget for en “selvkørende” stablecoin, der automatisk regulerer sig selv, så kunne det måske tænkes, at korrelationen ikke eksisterer her. Desuden nævner Terra selv, at prisen på Terra afgøres af brugen af UST. Jo mere UST bruges, des højere vil prisen på Terra angiveligt blive. Men kan dette virkeligt passe i praksis? Eftersom kursen ikke umiddelbart forekom mig at følge Bitcoins prisbevægelser, satte jeg mig for at undersøge dette grundigere.

Heldigvis er det relativt enkelt at tjekke denne korrelation. Formålet er således at (a) finde ud af, om den eksisterer, og hvis dette er tilfældet (b) afgøre, hvor stor sammenhængen mellem Bitcoins og Terras kurs er. Jeg foretog ganske enkelt en sammenligning af Bitcoins og og Terras kurs på nogle udvalgte tidspunkter, der var præget af store prisudsving. På den måde kan vi nemlig nemt fastslå, hvad forholdet mellem de to størrelser er.

Kursen på Bitcoin
Kursen på Bitcoin

Her ser vi to grafer: Én over Bitcoins prisudvikling over et år – og én over Terras prisudviking i den samme periode. Hvis vi fokuserer på Bitcoins lavpunkt i midten af juli 2021 og perioden frem til starten af november samme år, så var der tale om en prisvækst fra cirka $29.800 til $67.600, hvilket svarer til en vækst på cirka 127%.

I den samme periode startede Terras pris på cirka $5,9, og i starten af november (da Bitcoin toppede), havde Terra nået en værdi på cirka $54. Dette svarer til en vækst på cirka 815%. Med andre ord: Terras prisvækst oversteg i meget høj grad Bitcoins i den samme periode. Dette er i sig selv bemærkelsesværdigt, men ikke decideret usædvanligt.

Men hvad der er endnu mere bemærkelsesværdigt er den efterfølgende periode. Efter at have skrevet om hundredevis af kryptovalutaer, har jeg set det samme fænomen igen og igen: Når Bitcoins pris falder, så falder prisen på næsten alle andre kryptovalutaer. Men dette var ikke tilfældet med Terra.

I perioden, der fulgte efter starten af november 2021, faldt Bitcoin voldsomt i pris. Men i en stor del af denne periode, fortsatte Terra opad. Faktisk nåede Terra et ny all-time-high på næsten $100, mens Bitcoin var på vej ned i sølet. Igen skal det understreges, hvor utroligt sjældent vi ser dette på kryptovaluta-markedet. Selv da Bitcoin nåede det, der skulle vise sig at være sit lokale lavpunkt i slutningen af januar 2022, var Terra stadig i god stand med en pris på lige knap $70.

Hvad er Terra

Det ville kræve en langt dybere og mere omfattende analyse af dette fænomen, hvis vi skal sige noget om, hvordan sammenhængen mellem Bitcoins og Terras pris helt nøjagtigt er, men på dette grundlag kan vi i hvert fald konkludere følgende:

Selv om vi kan se en svag sammenhæng mellem Bitcoins og Terras pris, så er Terra delvist løsrevet fra Bitcoins prisudvikling, hvilket er yderst usædvanligt for en kryptovaluta. Det kan vitterligt ikke understreges nok, hvor unikt dette er. Der er givetvis andre end undertegnede, der har bemærket dette fænomen, og dette kan igen tænkes at være en af årsagerne til, at Terra klarede sig rigtig godt i det første kvartal af 2022, hvor det ellers så ret skidt ud for markedet.

Vi ved, at den struktur, som Terra har skabt, medfører, at Terra stiger i pris, når flere mennesker bruger – eller sågar bare ejer – UST. Men om dette vitterligt er den eneste grund, til at Terra har haft så flot en prisudvikling – på trods af alle odds, – ved vi desværre ikke. Det fortæller os dog, at det er værd at holde øje med udbredelsen af UST, når vi forsøger at gætte på, hvordan Terra vil klare sig i fremtiden.

Konklusion

Endelig skal det også nævnes, at der efterhånden eksisterer mange stablecoins, men at flere af dem har alvorlige problemer. Den allermest brugte af slagsen, Tether (USDT), har nemlig flere gange været i mediernes søgelys, da der blev sået tvivl om, hvorvidt firmaet bag nu også havde de penge, som USDT udgjorde. I princippet kan alle jo pludselig vælge at sælge deres USDT for almindelige amerikanske dollar, og hvis firmaet ikke har pengene til at indløse dem alle, så vælter korthuset.

Andre firmaer og organisationer har forsøgt at lave alternative løsninger, og lige nu lader det til, at stablecoins som UST (og nogle få andre, lignende projekter) har fundet en løsning, hvor et sekundært token bruges til at regulere prisen og værne den mod prisudsving. Om der findes nogle uforudsete problemer med denne teknologi, ved vi endnu ikke. Men lige nu lader det vitterligt til, at Terra har fat i noget. Kursen taler i hvert fald sit eget klare sprog, og hvis UST fortsat vinder terræn, så vil kursen på Terra (LUNA) angiveligt fortsætte opad, uanset hvad der sker med Bitcoins pris.

Faktisk er det også værd at tænke over, at når Bitcoin går ned, så går mange investorer i panik og sælger derfor både deres Bitcoin og deres altcoins. Og den nemmeste måde at opbevare værdi på, er netop ved at bruge stablecoins, da alternativet er, at man sælger sine kryptovalutaer, veksler dem til fiat-valuta og sætter dem tilbage på bankkontoen. I praksis er dette utroligt besværligt, og man bliver også pålagt en del gebyrer, som man i øvrigt skal betale igen, hvis man senere agter igen at købe kryptovaluta. Stablecoins er ganske enkelt en lettere og bedre løsning, og dette kan betyde, at når Bitcoin går ned, så er der flere mennesker, der vælger at købe UST for at sikre deres penge, hvilket får prisen på Terra til at stige.

Om modellen er holdbar på den lange bane, er umuligt at sige. Men lige nu lader den til at virke, hvilket får Terra til at fremstå som en attraktiv investering.

KØB TERRA COINS HER 78% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Terra (LUNA)?

Terra er en kryptovaluta, der både har funktioner som “governance token” og indenfor DeFi. Desuden bruges Terra til at stabilisere prisen på UST, som er en stablecoin.

Hvad er forskellen på Terra (LUNA) og TerraUSD (UST)?

Terra (LUNA) er en kryptovaluta med en pris, der delvist påvirkes af markedet – ligesom andre kryptovalutaer. TerraUSD (UST) er derimod en stablecoin, hvis værdi altid er (næsten) lig med prisen på én amerikansk dollar. Prisen på Terra påvirkes desuden af, hvor stor efterspørgslen på UST er.

Er Terra en god investering?

Det er umuligt at besvare dette spørgsmål med sikkerhed, men det er bemærkelsesværdigt, at Terra er et af de eneste tokens, hvis værdi ikke kun afgøres af udbud og efterspørgsel.

Hvor kan jeg købe Terra?

Du kan købe Terra mange steder, blandt andet på Capital.com gennem CFD’er.

Aktie-aficionado og ejendomsinvestor. Mark Thorsen

Mark Thorsen er cofounder af aktieskole.com og samtidig forfatter her på sitet. Mark har skrevet mere end 1000 artikler om investering og interesserer sig særligt for indeksinvestering, udbytteaktier og investeringsforeninger.

I sin egen portefølje opererer han med en mellem risikoprofil og investerer primært, når han er sikker på, at risikoen ikke overstiger afkastet. Mark begyndte sin investeringsrejse som 13-14-årig og har altså en ganske omfattende erfaring med emnet. Han har investeret i enkeltaktier, copytrading, en række investeringsforeninger og ejendomme.

Se alle artikler af Mark Thorsen